5 maja 2017

Torrijas ze złotym mlekiem, kokosem i syropem z daktyli

Tradycyjne hiszpańskie torrijas przypominają francuskie słodkie tosty, z tą tylko różnicą, że w Hiszpanii kromki chleba moczy się w mleku i dopiero później obtacza się je w roztrzepanym jajku, a we Francji mleko miesza się z jajkiem. Takie tosty najpopularniejsze są tutaj w okresie Wielkiego Postu i w Wielkim Tygodniu. Właśnie wtedy kupić je można w cukierniach (na wynos) lub po prostu zjeść je w barach lub kawiarniach na śniadanie lub podwieczorek. 

Do przygotowania torrijas najlepszy jest specjalny słodki chleb, który kupić można w niektórych piekarniach, ale chyba najczęściej robi się je po prostu z czerstwej bagietki, bo tak jest najprościej. Do mleka, w którym moczy się kromki chleba dodaje się najczęściej cynamon, wanilię i skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ja unowocześniłam trochę moją wersję torrijas i do mleka dodałam też imbir, kurkumę, kardamon, goździki i czarny pieprz, a na końcu posłodziłam je syropem z daktyli. Chciałam też by były mniej tłuste, dlatego zamiast usmażyć je na oleju upiekłam je w piekarniku. Na końcu polałam je syropem z daktyli i posypałam wiórkami kokosowymi. Tak właśnie powstała moja wersja torrijas: żółciutkich w środku, pikantno-słodkich, z lekkim posmakiem kokosu i daktyli, mniam! :).



Składniki 

10 kromek czerstwego chleba (u mnie bagietka)
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
wiórki kokosowe i syrop z daktyli lub miód, do podania

złote mleko:

0,5 l mleka (może być roślinne)
1 laska cynamonu
nasiona z laski wanilii
2 goździki
1/4 łyżeczki nasion kardamonu
kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2 kulki czarnego pieprzu
skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
syrop z daktyli, miód lub inny słodzik, ilość do smaku

Wykonanie:

złote mleko:

Wlać mleko do garnka, dodać cynamon, goździki, nasiona kardamonu, starty na tarce imbir, czarny pieprz i skórkę cytrynową lub pomarańczową. Zagotować, zmniejszyć ogień i dodać kurkumę. Gotować na bardzo małym ogniu, przez około 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Można włożyć zimne mleko z przyprawami na kilka godzin do lodówki. Przecedzić. Dosłodzić do smaku, miodem lub innym słodzikiem.

Torrijas można przygotować na patelni (tak jak w tym przepisie), smażąc je na oleju lub upiec je, tak jak ja, w piekarniku. 

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. 

Chleb kroimy na kawałki o grubości około 1 cm. Wkładamy je do głębokiego naczynia i powoli zalewamy je zimnym mlekiem. Odstawiamy na kilka minut, aby chleb wchłonął płyn. W międzyczasie widelcem roztrzepujemy jajko. Każdą kromkę chleba obtaczamy w jajku, uważając żeby chleb się nie rozpadł i przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym.

Pieczemy na najwyższej półce, przez około 10 minut z każdej strony. Gotowa torrija powinna być przypieczona z zewnątrz i miękka w środku. Przed podaniem polewamy syropem z daktyli lub miodem i posypujemy wiórkami kokosowymi.







Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Brzmi mega :) Musze zrobic podobne w wersji wegańskiej!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę tego spróbować:-) Ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...