20 lutego 2017

Zupa porrusalda

Porrusalda lub purrusalda to zupa rodem z Kraju Basków i Nawarry, którą tradycyjnie robiło się z porów i ziemniaków. Dziś przygotowuje się ją na wiele sposobów. Najczęściej dodaje się do niej marchewkę, dynię, kawałki dorsza, morszczuka lub kurczaka, dzięki temu staje się ona bardziej treściwa i może stanowić samodzielne danie obiadowe. 


Składniki (na 2 porcje):

3 pory (ich biała część)
2 marchewki
3 małe ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
0.5 litra bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Wykonanie:

Do garnka wlać oliwę i włożyć masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony drobno ząbek czosnku. Po około minucie wrzucić umyte i pokrojone na kawałki pory. Dodać pokrojone w plastry marchewki oraz kawałki ziemniaków. Przemieszać i dodać gorący bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez około 20-30 minut, lub do czasu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...