24 lutego 2017

Karczochy z krewetkami

Wczoraj w wiadomościach w hiszpańskiej telewizji pojawiła się informacja o tym, że jedząc codziennie 800g owoców i warzyw zmniejszamy o 31% ryzyko przedwczesnej śmierci:). Hmmm... a ja zawsze myślałam, że moi teściowie trochę przesadzają jedząc po 3 owoce po każdym posiłku:), a tu się okazuje, że jednak wiedzą co robią:). Kiedy nas odwiedzają, pierwszą rzeczą jaką robią jest spacer po owoce... i nie kupują owoców tak jak ja: na sztuki, lecz na kilogramy. Nasza, mała kuchnia zapełnia się kilogramami jabłek, pomarańczy, kiwi, gruszek, bananów, śliwek, winogron i melonów (tych trzech ostatnich oczywiście tylko w sezonie), które znikają w oka mgnieniu, ale już za moment pojawia się nowa dostawa:). Ja, szczerze mówiąc, aż tylu owoców nie jadam, opycham się za to warzywami (może dzięki temu dożyję tych 100 lat:)). Was też zachęcam to jedzenia co najmniej 10 sztuk warzyw i owoców dziennie, bo tak naprawdę one są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne:). Proponuję zacząć od karczochów, do których możecie dorzucić kilka krewetek, a na deser koniecznie  zjedzcie kilka owoców:).



Składniki (na 2 porcje):

12 krewetek
2-3 karczochy
sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki białego wina
opcjonalnie do zagęszczenia sosu: śmietana, mleko kokosowe i/lub łyżeczka mąki 
sól i pieprz
szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
kilka gałązek drobno posiekanej natki pietruszki 

Wykonanie:


Odcinamy końcówki łodyg karczochów (resztę łodygi obieramy) oraz ich czubki. Usuwamy twarde zewnętrzne liście. Każdego karczocha przekrawamy na 4 części i wkładamy je do miski z wodą i z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Następnie gotujemy je w wodzie lub na parze.

Krewetki obieramy, zachowując głowy i pancerze.

W garnku grzejemy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy przez 1- 2 minuty. Dodajemy liść laurowy oraz głowy i pancerze krewetek. Po minucie wlewamy wino i redukujemy przez chwilę na średnim ogniu. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, solimy do smaku i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Przecedzamy przez sitko, dociskając resztki krewetek łyżką. Wlewamy sos do garnka, doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Sosu nie będzie zbyt dużo. Jest go tyle, żeby ''oblepić'' nim krewetki i karczochy.

Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią obrane krewetki. Dodajemy szczyptę płatków chilli (opcjonalnie) i łyżkę drobno posiekanej pietruszki. Posypujemy solą i smażymy 1- 2 minuty z każdej strony (niezbyt długo, bo krewetki zrobią się twarde). 

Do sosu dodajemy usmażone krewetki i ugotowane karczochy. Mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę. Podajemy posypane natką pietruszki.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...