22 stycznia 2015

Okoń morski z sosem z koprem włoskim i szafranem

Pewnie zgodzicie się ze mną, że jedną z wielu pozytywnych cech związanych z życiem w Hiszpanii jest dostęp do świeżych ryb i owoców morza oraz świeżych warzyw i owoców. Od kiedy tutaj zamieszkałam moje posiłki zostały prawie całkowicie zdominowane przez wszelkie stwory morskie, warzywa i rośliny strączkowe; coraz rzadziej sięgam natomiast po mięsa, wędliny i drób (wyłączając jamón serrano, bo tej szynce po prostu oprzeć się nie da:)). Jeśli chodzi o owoce morza to najbardziej lubię wszelkiego rodzaju małże (mejillones, almejas, chirlas, lapas, navajas), wśród ryb natomiast najczęściej sięgam po sardynki (sardinas) i okonie morskie (lubina) - ta ostatnia to chyba najczęściej zjadana przeze mnie ryba. Prawie zawsze piekę ją w soli, bo tak jest najsmaczniej i najszybciej; czasami smażę jej filety na odrobinie oliwy z dodatkiem czosnku i natki pietruszki, a od czasu do czasu lubię trochę pokombinować i podaję ją z jakimś smacznym sosem - choćby takim jak ten z koprem włoskim, szafranem, młodym czosnkiem, migdałami i odrobiną imbiru, który podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych prezentowanych przez kucharza Juliusa Bienerta

14 stycznia 2015

Zupa z dyni i kasztanów

Feliz año 2015, Kochani!

Wiem, wiem, że święta już dawno minęły, ale ja dopiero teraz zaczynam powoli wkręcać się w moje codzienne rytuały. Wszelkie przerwy w rutynie są bardzo pozytywne, wskazane, mile przeze mnie widziane i z utęsknieniem wyczekiwane, ale potrzebuję dobrych kilku dni lub czasami nawet tygodni, żeby potem wrócić do codzienności i wbić się w rytm dnia. 

Przepis na dzisiejszą zupę już od dobrych kilku tygodni czeka na publikację... teraz mamy już zimę, a ta zupa jest iście jesiennym kremem z dyni i kasztanów; jednak myślę, że mimo zmiany pory roku nie będzie problemem znalezienie w warzywniakach lub na bazarkach składników potrzebnych do jej przygotowania. W każdym razie zawsze możecie zachować przepis do przyszłego roku, bo naprawdę warto:).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...