27 listopada 2014

Ryż na mleku z kasztanami

Zapewne wielu z Was zauważyło, że zdecydowanie wolę konkrety niż desery. Stąd mało na blogu przepisów na tradycyjne hiszpańskie słodkości: flan, crema catalana, arroz con leche czy natillas - za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam....no może z wyjątkiem ryżu na mleku (arroz con leche). Gdy pracowałam w hotelu we wspomnianym już na blogu andaluzyjskim miasteczku Laujar de Andarax, ryż na mleku robiono tam przynajmniej raz w tygodniu. W te dni czekałam na moment opróżnienia garnka, który oddawany był w moje ręce do wyjedzenia resztek lekko przypalonego, gęstego i jeszcze ciepłego mleka z ryżem. Ten właśnie ryż, często wyjadany palcem, smakował mi najbardziej:). Arroz con leche to bardzo syty deser, dlatego nie polecam go bezpośrednio po głównym posiłku. Według mnie najlepiej smakuje on na śniadanie lub na podwieczorek, jedząc go na pusty lub prawie pusty żołądek na pewno docenicie jego smak:).

21 listopada 2014

Kurczak pieczony z batatami i grzybami

Tegoroczna katalońska jesień obfituje w grzyby. Podobno w tym roku na każdy hektar lasu przypadło ich aż 180 kg - to rekord sprzed 20 lat:). Nie dziwię się, że zasypane są nimi wszystkie warzywniaki... i także moja kuchnia:). Jem je po kilka razy w tygodniu; podsmażone na oliwie lub maśle z odrobiną czosnku i natki pietruszki lub dodaję je do mięs, zup lub owoców morza. Drugą tegoroczną gwiazdą sezonu w mojej kuchni jest słodki ziemniak, którego dodaję zamiast dyni do tradycyjnej zupy z soczewicą, i którym wzbogacam smak innych dań jednogarnkowych czy deserów. Niestety nie spróbowałam jeszcze tegorocznych pieczonych kasztanów, sprzedawanych w ulicznych kioskach (to chyba wina ciepłej jesieni:)), nie zrobiłam też żadnego dania z ich dodatkiem... (polecam zeszłoroczną zupę z soczewicy z batatami, grzybami i kasztanami). Zamierzam się za nie zabrać już wkrótce:). Tymczasem dzisiaj mam dla Was pysznego kurczaka pieczonego z batatami i grzybami:).

13 listopada 2014

Gulasz z makrelą

W jesienne, wilgotne dni, których na szczęście nie ma tutaj zbyt wiele, mam ochotę na rozgrzewające, jednogarnkowe dania, które pomagają mi zapomnieć przez kilka godzin o przeszywającym całe ciało, nieznośnym, wilgotnym chłodzie. Już sam proces ich przygotowania sprawia, że cała kuchnia wypełnia się ciepłem i zapachem smażonego czosnku oraz aromatem lekko podpieczonej wędzonej papryki w proszku, które pobudzają zmysły, rozgrzewają ciało i dodają energii. Jednym z takich dań jest popularny w Katalonii i Walencji suquet - danie rybne, podobne do gulaszu; czyli z odrobiną sosu i z dodatkiem warzyw. Wymyślone zostało przez rybaków, którzy do jego przygotowania wykorzystywali niesprzedane ryby lub owoce morza. Tradycyjny suquet oprócz stworów morskich zawiera też ziemniaki oraz pomidory i wędzoną paprykę w proszku, które nadają temu daniu charakterystyczny czerwony kolor. Podstawą tego gulaszu rybnego jest intensywny w smaku wywar rybny przygotowany z głów i ości ryb. Rybą, którą dodałam do dzisiejszego gulaszu jest makrela, której intensywny smak współgra znakomicie z aromatycznym sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 

7 listopada 2014

Empanada z grzybami

Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są empanady z Galicji. Ich ciasto zawiera sporą ilość tłuszczu (smalcu lub oliwy), mąkę i wodę; czasami dodaje się też do niego płyn powstały podczas przygotowywania farszu. Nadzienia są bardzo różnorodne: mięso, ryby, owoce morza, warzywa czy grzyby, lecz podstawą prawie każdego z nich jest sofrito czyli podsmażona na oliwie cebula i papryka (czerwona i/lub zielona), do których często dodaje się też starte na tarce pomidory lub sos pomidorowy. Typowe empanady przygotowuje się w okrągłych formach, których dno wykłada się cienko rozwałkowanym ciastem, na które następnie kładzie się nadzienie i przykrywa się je pozostałą częścią ciasta. Obie części spaja się tworząc charakterystyczny warkocz. Wierzch empanady przyozdabia się paskami ciasta, a na środku robi się otwór, aby w ten sposób empanada ''oddychała'' podczas pieczenia. Najczęściej kroi się ją na trójkątne kawałki i serwuje na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub przystawkę.

3 listopada 2014

Słodkie, katalońskie panellets (w drugiej odsłonie)

Katalońskim zwyczajem związanym ze Świętem Zmarłych jest tzw. castanyada, obchodzona 31 października (wieczorem) oraz/lub 1 listopada. W tych dniach organizuje się spotkania w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół, na których nie może zabraknąć pieczonych kasztanów i batatów oraz ciasteczek marcepanowych zwanych panellets i słodkiego wina moscatel. Przepis na panellets pojawił się na blogu już przed dwoma laty (kilk). Tym razem zmodyfikowałam go trochę, dodając mniej cukru i zamiast zwykłych ziemniaków, użyłam te słodkie. Oprócz klasycznych panellets, czyli marcepanowych kul obtoczonych w orzeszkach piniowych, zrobiłam też te kokosowe i czekoladowe. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...