30 maja 2014

Nadziewane i panierowane omułki

Muszę przyznać, że - niestety - ich przygotowanie nie należy do najszybszych. Najpierw trzeba wyszorować muszle, potem je ugotować, wyjąć z nich nieżywe już żyjątka, drobno je pokroić i następnie dodać do reszty podsmażonych składników farszu. Po tym należy nadziać farszem połówki muszli, zamoczyć je w jajku i  posypać bułką tartą, a na końcu usmażyć je na złoty kolor na gorącym oleju. Takie nadziewane i następnie panierowane omułki nazywane są tutaj po prostu mejillones rellenos (nadziewane omułki) lub mejillones tigres (omułki tygrysy), dlatego, że bywają one (mniej lub bardziej) pikantne. Podaje się je na zimno lub na ciepło, jako przekąskę do wina lub piwa. 

27 maja 2014

Koktajl truskawkowo-bananowy z sokiem pomarańczowym

Od kiedy w sklepach pojawiły się truskawki - czyli mniej więcej od marca - kilka razy w tygodniu, najczęściej popołudniową porą, piję mleczny (często zwykłe mleko zastępuję mlekiem owsianym lub ryżowym) koktajl truskawkowo-bananowy. W zeszłym tygodniu wpadł mi do głowy pomysł zastąpienia mleka sokiem pomarańczowym i tak właśnie powstał dzisiejszy - w stu procentach owocowy - koktajl z truskawek, banana i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączyć tych trzech owoców w orzeźwiający napój, zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto:) - w bardzo upalne dni do owoców proponuję dodać kilka kostek lodu:).



23 maja 2014

Dorsz z pieczoną papryką

Dorsz kojarzony jest najczęściej z kuchnią portugalską, lecz trudno nie zauważyć go także w gastronomii sąsiedniej Hiszpanii, gdzie wiele tradycyjnych potraw opiera się na tej właśnie rybie. Jednym z klasyków kulinarnych mało znanej przez turystów prowincji Zamora w regionie Kastylia i Leon jest bacalao a la tranca, czyli dorsz z sosem zwanym ajada, ze smażonych plasterków czosnku i wędzonej papryki w proszku (pimentón). Często podaje się go z ziemniakami i drobno pokrojonym jajkiem na twardo. Jest to danie przyrządzane głównie w okresie Wielkiego Tygodnia, zdominowanego przez tę właśnie rybę. Dzisiejszy przepis zainspirowany recepturą z przepysznego bloga mercadocalabajilo.com, oprócz typowej ajady zawiera także pieczoną czerwoną paprykę. 



20 maja 2014

Bakłażany w occie z czosnkiem, oliwą z oliwek i natką pietruszki

To bakłażany, które jadłam po raz pierwszy jakieś 10 lat temu w malowniczej, andaluzyjskiej miejscowości Laujar de Andarax. Mieszkałam tam u pewnej hiszpańskiej rodziny, właścicieli małego, przytulnego hotelu i restauracji, w której serwują przepyszne tradycyjne dania. Był to mój pierwszy kontakt z prawdziwą hiszpańską rodziną, z hiszpańską kuchnią i z ''żywym'' językiem hiszpańskim. Tam właśnie przygotowywano berenjenas mediterráneas, czyli bakłażany śródziemnomorskie, gotowane w wodzie z octem winnym, które następnie skrapiano obficie oliwą z oliwek i posypywano drobno posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób bakłażany można jeść same, bez żadnych innych dodatków lub położyć je na kromce świeżego chleba i skropić dodatkowo dobrej jakości oliwą z oliwek.



14 maja 2014

Omlet ze szparagami, pomidorami i kozim serem

Maj rozpoczął się bardzo... wakacyjnie:). Najpierw była wycieczka po katalońskiej la Garrotxa (polecam tę część Katalonii wszystkim, którzy lubią długie spacery na łonie natury oraz miłośnikom wędlin i dań z białą fasolą w roli głównej - tamtejsza kiełbasa (butifarra) i drobna, biała fasola z Santa Pau to dania obowiązkowe:)), a potem była wizyta w Polsce (dużo michałków, śliwek w czekoladzie, kabanosów, drożdżówki i placek z rabarbarem no i oczywiście pierogi:). Po obżarstwie czas na coś lżejszego, dlatego od 3 dni jem tylko sałatki i ryby. Dzisiejsze danie to omlet, zwany po hiszpańsku tortilla francesaw którą zawinęłam grillowane szparagi, pomidorki koktajlowe i kozi ser - 2 podstawowe hiszpańskie tortille to tortilla española (z rozmąconych jaj i ziemniaków) oraz tortilla francesa (z samych jaj).

7 maja 2014

Gołąbki z owocami morza

Gołąbki z owocami morza to drugi już przepis z serii fusion, do której dodaję przepisy łączące kuchnię polską i hiszpańską. Po pierogach z katalońskimi zielonymi cebulkami (calçots) i sosem romesco, tym razem polecam gołąbki z krewetkami, małżami, zielonymi szparagami i boczniakami. To prosty sposób na bezmięsne i smaczne gołąbki z hiszpańskim twistem.



2 maja 2014

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką w cieście francuskim

Połączenie gruszki z serem pleśniowym do nowości kulinarnych na pewno nie należy, ale co powiecie jeśli gruszkę owiniemy paskami ciasta francuskiego i upieczemy ją w piekarniku?. Zgodzicie się ze mną, że jest to bardzo oryginalny dodatek do dość popularnej sałatki?. Niestety nie wpadłam na ten pomysł sama, lecz podpatrzyłam go na jednym z popularnych hiszpańskich blogów La Receta de la Felicidad, którego autorka Sandra Mangas całkiem niedawno wydała też książkę Las recetas de la felicidad - niestety nie miałam jeszcze okazji jej przejrzeć, lecz biorąc pod uwagę smaczne przepisy i przepiękne zdjęcia z jej bloga, prawdopodobnie również książka przypadnie mi do gustu:). Oprócz pieczonej gruszki do sałatki dodałam też niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie oraz mieszankę sałat. Na końcu wszystko skropiłam sosem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i miodu. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...