31 marca 2014

Flan z kremowego serka z sosem truskawkowym

Flan to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Ma on bardzo lekką i kremową konsystencję i jest niestety dość kaloryczny. Ten klasyczny, przygotowuje się z jajek, mleka i cukru, które po wymieszaniu wlewa się do foremek z płynnym karmelem i następnie piecze się je w piekarniku, w kąpieli wodnej. Mleko, które używa się do przygotowania flanu, często aromatyzuje się wanilią, cynamonem i skórką cytrynową. Istnieje oczywiście wiele wariantów flanu zawierających w zależności od upodobań: migdały, owoce, czekoladę, kawę, ser, jogurt, turrón lub dulce de leche. Oprócz słodkich flanów, często przygotowuje się także flany wytrawne: z rybą, owocami morza, szpinakiem, szparagami i z czym tylko dusza zapragnie:). Na blogu znajdziecie przepis na Flan dyniowy z sosem serowymFlan szparagowy z kaparami i Flan rybny. Dziś natomiast, wykorzystując będące w pełni sezonu truskawki, postanowiłam przygotować flan z kremowego serka, który zamiast tradycyjnym płynnym karmelem, polałam sosem truskawkowym z odrobiną wanilii.

27 marca 2014

Pieczony morszczuk nadziewany krewetkami z karczochami i ziemniakami

Dziś polecam bardzo kompletne, jednogarnkowe danie z białą rybą w roli głównej. Jest ono niestety trochę praco i czasochłonne, ale czego się nie robi dla nowych doznań kulinarnych i rozpieszczenia naszych kubów smakowych:). Oprócz białej ryby w postaci morszczuka nadzianego krewetkami i sosem - lub raczej smarowidłem - z natki pietruszki, czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny płatków chili, do naczynia żaroodpornego włożyłam też plasterki ziemniaków i karczochy, po czym zalałam wszystko bulionem rybnym z białym winem. Jeśli nie macie lub nie lubicie karczochów możecie zastąpić je fasolką szparagową, bobem, zielonym groszkiem lub różyczkami kalafiora.

24 marca 2014

Wiosenna sałatka z młodym bobem i groszkiem oraz z pesto z rukoli

Przyszła już wiosna, moi drodzy, zatem czas na porządny zastrzyk witaminowy:). Od dobrych kilku dni w warzywniakach i na stoiskach warzywnych na barcelońskich targach pojawił się młody bób i groszek. Bób to jedno z moich ulubionych warzyw, jednak zawsze jadłam go w jego szarej, ugotowanej postaci i dopiero tutaj, w Hiszpanii, spróbowałam surowych, zielonych ziarenek młodego bobu, które jem bezpośrednio po wyjęciu ich ze strączków. Taki młody bób i groszek nie wymagają nawet odrobiny gotowania, ale jeśli chcecie możecie włożyć je na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, po czym po odcedzeniu przelać je zimną wodą by zatrzymać proces gotowania i zachować piękny zielony kolor groszku; bób niestety zrobi się trochę szarawy.

20 marca 2014

Pisto z sadzonym jajkiem

Pisto manchego lub po prostu pisto jest tradycyjnym daniem hiszpańskiej kuchni. Obecnie skład pista zmienia się w zależności od sezonu na poszczególne warzywa, ale to autentyczne tradycyjne pisto, pochodzące z La Manchy, zawierało tylko czerwoną i zieloną paprykę oraz pomidory. Często dodaje się do niego cebulę, czosnek, cukinię i bakłażany, choć niektórzy uważają, że dodając bakłażany, pisto nie jest już pistem tylko francuskim ratatouille. Serwuje się je na zimno lub na ciepło, często wraz z sadzonym jajkiem lub wędliną. Czasami podaje się je także jako przekąskę z kawałkami szynki serrano.

17 marca 2014

Tosty z sobrasadą, kozim serem i gruszką

Słyszeliście kiedyś o sobrasadzie?. Jest to hiszpańska wędlina wieprzowa, przypominająca trochę swą konsystencją polską metkę, którą z łatwością rozsmarowuje się na kawałku chleba. Podobnie jak chorizo przyprawia się ją nie tylko solą i pieprzem, ale także wędzoną papryką w proszku - stąd jej czerwonawe zabarwienie. Jest to tradycyjny produkt Wysp Balearskich, gdzie spożywa się ją zarówno podsmażaną jak i surową. W wielu tradycyjnych przepisach do sobrasady dodaje się odrobinę miodu, by w ten sposób złagodzić jej bardzo intensywny smak. 



13 marca 2014

Hiszpańska sałatka warzywna (ensaladilla rusa)

Najpopularniejsza w Hiszpanii sałatka warzywna to ensaladilla/ensalada rusa, czyli sałatka rosyjska, zwana także ensaladilla/ensalada Olivier - stworzona prawdopodobnie w 1860 roku przez Belga Luciena Olivera, szefa kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. Skład hiszpańskiej sałatki rosyjskiej ma jednak niewiele wspólnego z oryginalnym przepisem Luciena Olivera, do której w zależności od sezonu, dodawał on: cielęce ozorki, kawior, mięso kraba, sałatę, kapary lub wędzoną kaczkę. Hiszpańska sałatka rosyjska podobna jest do naszej sałatki warzywnej, jednak oprócz ziemniaków, marchewki, groszku i jajek dodaje się do niej także tuńczyka, zielone oliwki i grillowaną czerwoną paprykę. Niektórzy dodają do niej także paluszki krabowe i/lub pepinillos, czyli ogórki konserwowe.

10 marca 2014

Sałatka buraczana z czerwoną fasolą, rukolą i kiwi

Guapo i guapa to dwa słowa - a właściwie jedno oznaczające ładny, przystojny (pierwsze w rodzaju męskim, a drugie w żeńskim) - których będąc w Hiszpanii nie sposób, choć raz, nie usłyszeć. Zwie się nimi - w różnych codziennych sytuacjach - wszystkie dzieci, dziewczyny, chłopaków, ale nie tylko....Kilka dni temu, robiąc zakupy w pobliskim markecie, usłyszałam młodą sprzedawczynię pracującą na stoisku rybnym zwracającą się do klienta: ''¿que te pongo, guapo?'', co w wolnym tłumaczeniu oznacza ''czego sobie życzysz, przystojniaku?''. Słysząc to, odwróciłam się żeby spojrzeć na tego guapo i gdy zobaczyłam zgarbionego, łysawego staruszka uśmiechnęłam się sama do siebie i pomyślałam: to jest właśnie Hiszpania. To bardzo zabawne i zarazem przyjemne, że takie zupełnie nieświadome, spontaniczne, często mechanicznie wypowiadane słowo, może wywołać - być może tylko chwilowe, ale jednak lepsze to niż nic - zadowolenie, poprawę humoru, czy uśmiech na naszej twarzy - jestem pewna, że wywołało to nie tylko uśmiech na mojej twarzy, lecz wpłynęło także pozytywnie na nastrój tego starszego pana:). 

Dzisiejsza sałatka, podobnie jak wypowiadane w Hiszpanii słowo guapo, powstała bardzo spontanicznie, podczas sprawdzania zawartości lodówki i szafek, niemniej jednak okazała się całkowitym sukcesem pobudzającym i w pełni zadowalającym moje kubki smakowe.

6 marca 2014

Pierogi z calçots i sosem romesco

Jakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pewien pomysł: kuchnia fusion polsko-hiszpańska. Muszę przyznać, że bardzo szybko idea ta odeszła w zapomnienie, gdyż w danej chwili nie nasunął mi się na myśl żaden konkretny przepis. W zeszły weekend jednak, podczas przygotowywania calçots, wpadł mi do głowy pomysł na pierogi z tymi katalońskimi, zielonymi cebulkami i ich nieodłącznym partnerem sosem romesco. Wczoraj je zrobiłam i subiektywnie przyznaję, że były smaczne:). W związku z tym, od dziś na blogu pojawi się nowa kategoria, którą nazwałam fusion. Będę dodawać do niej przepisy łączące kuchnię polską z kuchnia hiszpańską - dzisiejszy przepis jest pierwszym z tej serii:). O przepisie na popularne w Katalonii zielone cebulki zwane calçots, podawane z sosem salvitxada lub romesco pisałam już tutaj. Dziś natomiast przepis na pierogi z nadzieniem z pieczonych calçots (możecie je zastąpić porami lub zielonymi cebulkami) z sosem romesco i serem twarogowym. Przepis na ciasto pierogowe zaczerpnęłam od Moniki z bloga gotujebolubi.plwe wpisie Monika zapewnia, że jest to wspaniałe ciasto na pierogi jej mamy.  Z czym całkowicie się zgadzam i uważam, że ciasto z tego przepisu jest takie jakie powinno być: bardzo miękkie i lekkie.


3 marca 2014

Okładniczki z sosem czosnkowo-pietruszkowym

Wreszcie się udało!. W piątek, tak jak mnie zapewniono, znów pojawiły się okładniczki (hiszp. navajas) na stoiskach rybnych na targu Sant Antoni; wszystkie oczywiście żywe, bo tylko takie nadają się do spożycia. Te które kupiłam miały w sobie tyle sił witalnych, że gdy próbowałam zrobić im zdjęcie, jedna z nich wystrzeliła w moją stronę wodą i prawie (brakowało jakieś 5 cm) pomoczyła mi obiektyw aparatu!:). Naturalnym środowiskiem życia tych mięczaków - podobnie zresztą jak innych małży - są piaski mórz, stąd nie przestraszcie się gdy jedząc je wyczujecie zgrzytający w zębach piach:); o którym zapewne szybko zapomnicie delektując się przepysznym smakiem tych morskich żyjątek.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...