21 listopada 2014

Kurczak pieczony z batatami i grzybami

Tegoroczna katalońska jesień obfituje w grzyby. Podobno w tym roku na każdy hektar lasu przypadło ich aż 180 kg - to rekord sprzed 20 lat:). Nie dziwię się, że zasypane są nimi wszystkie warzywniaki... i także moja kuchnia:). Jem je po kilka razy w tygodniu; podsmażone na oliwie lub maśle z odrobiną czosnku i natki pietruszki lub dodaję je do mięs, zup lub owoców morza. Drugą tegoroczną gwiazdą sezonu w mojej kuchni jest słodki ziemniak, którego dodaję zamiast dyni do tradycyjnej zupy z soczewicą, i którym wzbogacam smak innych dań jednogarnkowych czy deserów. Niestety nie spróbowałam jeszcze tegorocznych pieczonych kasztanów, sprzedawanych w ulicznych kioskach (to chyba wina ciepłej jesieni:)), nie zrobiłam też żadnego dania z ich dodatkiem... (polecam zeszłoroczną zupę z soczewicy z batatami, grzybami i kasztanami). Zamierzam się za nie zabrać już wkrótce:). Tymczasem dzisiaj mam dla Was pysznego kurczaka pieczonego z batatami i grzybami:).



Składniki (na 4  porcje):

ok.1kg kurczak w kawałkach lub pałki z kurczaka
1 spory batat
150 g grzybów
100 g boczku
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 łyżka miodu
oliwa z oliwek
sól i pieprz
kilka listków świeżej lub suszonej szałwii

Wykonanie:

Piekarnik grzejemy do 180ºC.

Kawałki kurczaka oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, dodajemy liście szałwii oraz rozgniecione i nieobrane ząbki czosnku. Pieczemy przez około 30 minut. 

Szalotkę drobno siekamy i smażymy przez 2-3 minuty na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy. Dodajmy grzyby pokrojone na kawałki lub w plasterki i smażymy przez kilka minut. Boczek kroimy na kawałki i wytapiamy go na suchej patelni. Wylewamy tłuszcz, a podsmażony boczek dodajemy do grzybów. Smażymy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Batata obieramy i kroimy w kostkę.

Po 30 minutach dodajemy grzyby z boczkiem oraz bataty. Pieczemy przez około 15 minut, po czym smarujemy kawałki kurczaka miodem i z włączoną opcją grill, pieczemy jeszcze przez około 10 minut lub do czasu, aż kurczak się zarumieni.






Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie! Uwielbiam słodkie ziemniaki, tylko żałuję, że w Polsce są takie drogie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...