13 listopada 2014

Gulasz z makrelą

W jesienne, wilgotne dni, których na szczęście nie ma tutaj zbyt wiele, mam ochotę na rozgrzewające, jednogarnkowe dania, które pomagają mi zapomnieć przez kilka godzin o przeszywającym całe ciało, nieznośnym, wilgotnym chłodzie. Już sam proces ich przygotowania sprawia, że cała kuchnia wypełnia się ciepłem i zapachem smażonego czosnku oraz aromatem lekko podpieczonej wędzonej papryki w proszku, które pobudzają zmysły, rozgrzewają ciało i dodają energii. Jednym z takich dań jest popularny w Katalonii i Walencji suquet - danie rybne, podobne do gulaszu; czyli z odrobiną sosu i z dodatkiem warzyw. Wymyślone zostało przez rybaków, którzy do jego przygotowania wykorzystywali niesprzedane ryby lub owoce morza. Tradycyjny suquet oprócz stworów morskich zawiera też ziemniaki oraz pomidory i wędzoną paprykę w proszku, które nadają temu daniu charakterystyczny czerwony kolor. Podstawą tego gulaszu rybnego jest intensywny w smaku wywar rybny przygotowany z głów i ości ryb. Rybą, którą dodałam do dzisiejszego gulaszu jest makrela, której intensywny smak współgra znakomicie z aromatycznym sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 



Składniki (na 2 porcje):

1 świeża makrela (lub inna ryba o czerwonym mięsie)
2 ziemniaki
1 mały batat
300 g startych na tarce pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka mąki
200 ml wywaru rybnego 
pół szklanki mrożonego groszku (opcjonalnie)
gałązka natki pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

sos alioli:
1 ząbek czosnku
szczypta grubej soli morskiej
2-3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ze świeżej makreli usuwamy głowę i ogon. Nacinamy ją wzdłuż brzucha i ręką lub łyżką usuwamy wnętrzności. Płuczemy rybę pod zimna wodą, aby usunąć całkowicie resztki krwi. Kroimy na 3-4 równe części.

Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy przez kilka minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i batata. Kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię, solimy i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wywar rybny. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie trzemy na tarce pomidory. Na osobnej patelni grzejemy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy paprykę w proszku oraz mąkę, smażymy przez kilka sekund, uważając żeby się nie przypaliły i następnie dodajemy pomidory. Smażymy do czasu, aż woda z pomidorów wyparuje. Następnie dodajemy sos do ziemniaków, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy kawałki ryby oraz groszek (opcjonalnie), przykrywamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z odrobiną sosu alioli

sos alioli:

Do moździerza wkładamy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sól i dokładnie mieszamy, do czasu aż składniki się połączą. Następnie stopniowo, cieniutkim strumieniem dodajemy oliwę, cały czas mieszając. Powinien powstać niezbyt gęsty sos, trochę rzadszy od komercyjnego majonezu.




Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, szkoda tylko, że w Polsce trudno o świeżą makrelę. P.s. nie mogę się napatrzeć na Twoje piękne deski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.s. Czy to są te deski, które zdobyłaś w stolarni?

      Usuń
    2. Tak, tak to te deski....:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...