7 listopada 2014

Empanada z grzybami

Empanada to taki ogromny pieczony pieróg i starszy brat empanadillas, czyli małych pieczonych pierożków, popularnych w Hiszpanii i wielu krajach Ameryki Południowej. W Hiszpanii najpopularniejsze są empanady z Galicji. Ich ciasto zawiera sporą ilość tłuszczu (smalcu lub oliwy), mąkę i wodę; czasami dodaje się też do niego płyn powstały podczas przygotowywania farszu. Nadzienia są bardzo różnorodne: mięso, ryby, owoce morza, warzywa czy grzyby, lecz podstawą prawie każdego z nich jest sofrito czyli podsmażona na oliwie cebula i papryka (czerwona i/lub zielona), do których często dodaje się też starte na tarce pomidory lub sos pomidorowy. Typowe empanady przygotowuje się w okrągłych formach, których dno wykłada się cienko rozwałkowanym ciastem, na które następnie kładzie się nadzienie i przykrywa się je pozostałą częścią ciasta. Obie części spaja się tworząc charakterystyczny warkocz. Wierzch empanady przyozdabia się paskami ciasta, a na środku robi się otwór, aby w ten sposób empanada ''oddychała'' podczas pieczenia. Najczęściej kroi się ją na trójkątne kawałki i serwuje na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub przystawkę.


Składniki (8 porcji):

ciasto:
650 g mąki chlebowej
12 g świeżych drożdży
12 g soli
100 g oliwy z oliwek
200 g wody
1 jajko do posmarowania wierzchu empanady 

nadzienie:
500 g grzybów
1 cebula
200 g chudego boczku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy


Wykonanie:

Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie oczyszczamy grzyby i jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy grzyby do cebuli i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy kawałki bekonu i smażymy przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Solimy i pieprzymy do smaku.  Odstawiamy do wystygnięcia (nadzienie powinno być dość suche, jednak jeśli takie nie jest to najlepiej wyłożyć je na sitko zachowując odsączony płyn, który następnie można dodać do ciasta, zastępując nim część wody lub oliwy).

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy rozdrobnione palcami drożdże i mieszamy z mąką. Dodajemy po trochu oliwę i wodę. Na początku mieszamy drewnianą łyżką, a później wyrabiamy ciasto dłońmi. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody lub oliwy. Wyrabiamy na blacie obsypanym odrobiną mąki, aż do uzyskania gładkiego, nie klejącego się ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. 


Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części (jedna powinna być trochę większa od drugiej) i rozwałkowujemy każdą z nich tworząc 2 cienkie (moje były trochę za grube), okrągłe placki. Większą część ciasta kładziemy na dnie okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Brzegi ciasta powinny znajdować się na ściankach formy. Na cieście kładziemy nadzienie, które następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.


Zamykamy empanadę, zaginając brzegi jej dolnej części na wierzchnią część i tworząc coś w rodzaju warkocza. Na środku robimy niewielki otwór i smarujemy wierzch empanady roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 40 minut lub do czasu, aż wierzch empanady się zarumieni. Gorącą empanadę smarujemy odrobiną oliwy i studzimy na kratce.




Źródło: http://www.unodedos.com/recetario-de-cocina/empanada-de-setas-receta-gallega/


Smacznego !!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...