28 października 2014

Ryż z królikiem i grzybami

O rodzajach hiszpańskich dań na bazie ryżu pisałam przy okazji przepisu na Ryż z ośmiornicą, bobem i karczochami, dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania ryżu z bardzo zdrowym i często niedocenianym mięsem króliczym i grzybami. Przepis pochodzi z jednego z programów telewizyjnych prowadzonych przez hiszpańskiego kucharza José Andrés, który od ponad 20 lat mieszka w Stanach Zjednoczonych, i który w dużej mierze przyczynił się do rozpowszechnienia hiszpańskiej kuchni w tym kraju. Pod tym linkiem możecie zobaczyć José Andrés w akcji, a poniżej mój opis tego smacznego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego.


Składniki (na 4 porcje):

1 królik (waga ok. 1kg)
wątróbka i nerki królicze (opcjonalnie)
400 g grzybów
1 cebula
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 dojrzałe pomidory
szczypta nitek szafranu
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 szklanka ryżu typu bomba
4 szklanki wody
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki lub tymianek
oliwa z oliwek

Wykonanie:


Na patelni grzejemy kilka łyżek oliwy. Dodajemy oprószone pieprzem kawałki królika (najlepiej żeby były one dość małe, wtedy łatwiej się je je) i zarumieniamy je z każdej strony. Wyjmujemy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i paprykę oraz nieobrany i lekko zmiażdżony nożem ząbek czosnku i liść laurowy. Smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie trzemy na tarce pomidory. 

Dodajemy rozdrobnione w palcach nitki szafranu oraz łyżeczkę wędzonej papryki w proszku. Mieszamy i smażymy przez max. 1 minutę (zarówno szafran jak i wędzona papryka nie powinny smażyć się zbyt długo, gdyż spalone nadają potrawie gorzki smak, dlatego prawie od razu po wymieszaniu dodajemy pomidory). Dodajemy starte na tarce pomidory. Gotujemy przez kilka minut (do odparowania wody z pomidorów), po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone (jeśli są duże) grzyby i smażymy przez kilka minut. 

Następnie dodajemy podsmażone kawałki królika i po 1-2 minutach wlewamy wodę (stosunek ilości ryżu do ilości wody w tym daniu wynosi 1:4, czyli jeśli zamierzamy użyć 1 szklankę ryżu, wlewamy 4 szklanki wody). Solimy i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ryż i po 5 minutach, gdy ryż zacznie pęcznieć przykrywamy patelnię pokrywką (w ten sposób ryż nie wchłonie całej wody i uzyskamy tzw. arroz caldoso, czyli z odrobiną rosołku) i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem.




Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. Wyglada swietnie! Przypuszczam, ze mozna uzyc paellera zamiast patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak...tylko, że potrzebna będzie do niej pokrywka:)

      Usuń
  2. Wykwintnie i pyszne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna potrawa :) Też ostatnio zaczęłam odkrywać walory mięsa z królika przy okazji testowania przepisów kuchni włoskiej. Nie lubię tylko tego całego krojenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze proszę panią na targu, żeby mi go pokroiła na małe kawałki i w ten sposób mam krojenie z głowy:)

      Usuń
  4. apetyczne, jakoś tylko ciągle mam problem ze zjedzeniem królika przygotowanego własnoręcznie :-( zwłaszcza, że w sprzedaży widziałam tylko w całości, ale może zjem w to miejsce indyka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z indykiem lub z kurczakiem, na pewno ryż będzie równie smaczny:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...