26 czerwca 2014

Żabnica z małżami

Już po San Juan (święty Jan), a ja jak zwykle nie zdążyłam z przepisem na tradycyjną katalońską, słodką ''kokę'' (hiszp. coca) przygotowywaną specjalnie na noc poprzedzającą dzień św. Jana (mam nadzieję, że uda się w przyszłym roku:)). Zapewne zastanawiacie się co to jest ta coca de Sant Joan (hiszp. coca de San Juan)?. To po prostu owalna drożdżówka z kandyzowanymi owocami i orzeszkami pinii lub z kremem. Bardziej oryginalna jest - również popularna w tym dniu - coca de chicharrones (kat. coca de llardons), czyli ciasto francuskie ze skwarkami, orzeszkami pinii i cukrem. 

Tradycyjnie noc tę spędza się tutaj na plażach, gdzie przynosi się prowiant, rozpala ogniska i miło spędza się czas w gronie przyjaciół. Barcelońskie plaże w niczym nie przypominają tej bardzo przyjemnej tradycji, gdyż tutaj głosy i myśli zagłuszone są hałasem i hukiem wystrzeliwanych petard; dlatego od kilku lat zamiast na plażę wybieram się na ulicę. W wielu punktach miasta (w mojej dzielnicy na skrzyżowaniu ulic) rozpala się ogniska, do których wrzuca się stare meble i inne nienadające się do użytku drewniane przedmioty. Poza tym wzdłuż ulic rozstawia się stoły, przy których biesiadują mieszkańcy pobliskich mieszkań; jedząc, pijąc, słuchając muzyki (często na żywo) i czasami nawet tańcząc. 

Dziś trochę z innej beczki.....zamiast ''koki'' żabnica z małżami:).



Składniki (na 2 porcje):

200 g filetów z żabnicy (bez skóry)
400 g małży
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu rybnego (opcjonalnie)
1 łyżeczka mąki
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól


Wykonanie:

Małże płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski z zimną wodą, dodajemy garść grubej soli i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (w ten sposób pozbędziemy się piasku i innych zanieczyszczeń). Przed użyciem wyjmujemy małże z wody starając się nie mieszać ich z piaskiem, który osadził się na dnie miski. Wylewamy wodę, wyrzucamy otwarte lub pęknięte małże, a resztę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się soli.

Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 3 minuty i następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy kawałki ryby i smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony. Dodajemy mąkę i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Po 2-3 minutach wlewamy wino i opcjonalnie gorący bulion rybny. Redukujemy przez 2-3 minuty i następnie dodajemy małże. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu, aż małże się otworzą. Wyrzucamy zamknięte muszle. Przed podaniem posypujemy dodatkowo posiekaną natką pietruszki.





Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam zabnicę! Jest tak brzydka, ze az mi jej szkoda. W Portugalii mają bardzo fajny przepis z ryzem- arroz com tamboril. Twoje zabnica z malzami brzmi i wygląda swietnie. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno uwierzyć, że takie brzydactwo może być smaczne.... i do tego bez ości!:). Nigdy nie jadłam arroz com tamboril....na pewno spróbję, jak tylko będę miała okazję:)

      Usuń
  2. Asiu, teraz i ja za rok będę musiała przygotować coca de Sant Joan:) Tradycje związane z tym świętem są bardzo ciekawe, rozumiem, że to takie nasze wianki?:) Żabnica wygląda bardzo apetycznie, czy w rogu widzę pimentos de padron? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przyszłym roku umówimy się na wspólne wirtualne przygotowywanie ''koki'':)...Tak to święto to coś w rodzaju naszych wianków. Zgadza się, w rogu są pimientos de padrón:).

      Usuń
  3. małże to jeszcze namierzę, ale żabnicę? Pomocy! Gdzie to dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może gdzieś mrożoną znajdziesz:), a jeśli nie, to zawsze można ją zastąpić inną białą rybą:).

      Usuń
  4. Zjadłabym :-)
    Podobają mi się zwyczaje Hiszpanów, zwłaszcza ubawiły mnie te ze skrzyżowań ulic :-)
    Bo przyznaję, że u nas w Gdyni zawsze w noc świętojańską również plaże są pełne, do niedawna leciały w niebo piękne papierowe lampiony, ale już tego nie robimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na skrzyżowaniach ulic tej nocy jest naprawdę przyjemnie....szkoda, że tutaj nie pomyśleli o zastąpieniu petard papierowymi lampionami:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...