11 czerwca 2014

Przekąska zwana banderilla

Jedną z bardzo popularnych przekąsek serwowanych w barach i tawernach na północy Hiszpanii jest banderilla. W hiszpańskiej korridzie (walce z bykiem) banderilla to krótka, ozdobiona kolorowymi wstążkami - i przez to rozdrażniająca i pobudzająca byka do ataków - włócznia używana przez banderilleros (tzw. pieszych), którzy starają się wbić ją bykowi w kark. Banderilla w postaci kwaśno-pikantnej przekąski to podawany do piwa szaszłyk z zielonych oliwek, ostrej zielonej papryki konserwowej (guindilla), ogórków słodko-kwaśnych lub z zalewy octowej i kawałka ryby - najczęściej jest to sardela lub kawałek tuńczyka z puszki. Czasami dodaje się do nich konserwowe cebulki, czerwoną paprykę lub marchewkę.



Składniki:

zielone oliwki
ostre zielone papryczki w zalewie
ogórki w zalewie octowej lub słodko-kwaśnej
sardele z puszki
patyczki do szaszłyków


Wykonanie:

Odsączyć wszystkie składniki z zalewy i nadziać je na patyczki. Podawać do piwa.




Przepis dodaję do akcji ¡Viva España! zorganizowanej przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek i oliwa.

Viva Espana

Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci Asiu za dodanie przepisu do mojej akcji. Zdjęcia są przepiękne:) - niby kilka składników nadzianych na wykałaczki, a efekt jest piorunujący!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe "koreczki", na pierwszy rzut oka wydają się egzotyczne, ale jednak wszystko do siebie pasuje.
    Pięknie podane i cudnie sfotografowane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tej przekąski, ale wygląda tak fajnie, że chciałoby się od razu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwsze zdjęcie wygląda rewelacyjnie, jak tańczący akrobaci!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...