19 czerwca 2014

Sałatka pomidorowa na podściółce z salmorejo

Ostatnio dopadła mnie nieodparta ochota na pomidory i choć na te ''prawdziwe'': pachnące, krwiście czerwone i soczyste trzeba niestety jeszcze trochę poczekać, nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem tej przepysznej sałatki:). O hiszpańskim kremowym chłodniku pomidorowym zwanym salmorejo (czyt. salmoreho) pisałam już tutaj. Jest on trochę podobny do gazpacho, lecz bez papryki, cebuli czy ogórka i z większą ilością oliwy z oliwek i chleba - przez co jest on bardziej kaloryczny od gazpacho oraz kremowy. Salmorejo w tej sałatce jest czymś w rodzaju podściółki dla pozostałych składników sałatki: pomidorów, koziego sera, bazylii i awokado, które z nim wymieszane tworzą prawdziwy pomidorowy festyn:). 


Składniki (na 2 porcje):

na salmorejo:
250 g dojrzałych pomidorów
30 ml oliwy z oliwek virgen extra
50 g chleba bez skórki lub bagietki z poprzedniego dnia
1/2 małego ząbka czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
sól

poza tym:
1/2 awokado
80 g miękkiego koziego sera
10 pomidorów koktajlowych 
kilka gałązek świeżej bazylii
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina soku z cytryny

Wykonanie:

salmorejo:

Pomidory myjemy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy i obieramy je ze skórki. Do naczynia blendera wkładamy rozdrobniony chleb i pokrojone pomidory, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na kilka minut, aby chleb nasączył się sokiem z pomidorów. Dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Rozdrabniamy na gładki krem. Solimy do smaku i schładzamy w lodówce.

Wlewamy odrobinę zimnego salmorejo na dno głębokiego talerza. Dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone na pół, kawałki koziego sera i awokado skropione sokiem z cytryny. Posypujemy świeżą bazylią, solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej wymieszać wszystkie składniki tuż przed jedzeniem:).






Smacznego !!!

10 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie to wygląda i intrygujący pomysł z wlaniem kremu pomidorowego na dno talerza i dodaniem pozostałych składników.

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbuję na pewno, zaintrygowało mnie salmorejo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salmorejo jest bardzo smaczne:), a z dodatkiem pomidorów i sera jeszcze lepsze:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...