5 czerwca 2014

Pieczone sardynki

Te malutkie, srebrne i delikatne rybki o charakterystycznym smaku; i co najważniejsze bardzo zdrowe, bo zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3; najlepiej smakują prosto z grilla, lecz zapewniam Was, że upieczone w piekarniku też są wyborne:). Przy wybieraniu rybek pamiętajcie o tym, że świeże sardynki powinny być srebrzyste i błyszczące, a ich oczy nie powinny być zapadnięte ani żółtawe, lecz jasne i krystaliczne. Poza tym świeże ryby pachną morzem, a nieprzyjemny i intensywny zapach zazwyczaj oznacza, że ryba jest nieświeża.


Składniki (na 2 porcje):

6-8 świeżych sardynek
kilka plastrów cytryny lub limonki
gruba sól morska
kilka gałązek tymianku



Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220ºC.

Sardynki myjemy pod bieżącą wodą i suszymy papierowymi ręcznikami. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypujemy grubą solą. Kładziemy na niej rybki, a na nich plasterki limonki lub cytryny oraz kilka gałązek tymianku; posypujemy solą.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez około 20 minut.


Jemy bez głów i wnętrzności :)




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Jedzenie zazwyczaj określa się jako wyglądające apetycznie, ale Twoje sardynki to po prostu śliczności. Wyglądają jak biżuteria, tak połyskują i do tego są tak świeżutkie, jakby tylko na chwilę wyszły na brzeg i zaraz planowały wrócić do wody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dagmaro!:), na szczęście świeżych sardynek jest u nas pod dostatkiem:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...