2 maja 2014

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką w cieście francuskim

Połączenie gruszki z serem pleśniowym do nowości kulinarnych na pewno nie należy, ale co powiecie jeśli gruszkę owiniemy paskami ciasta francuskiego i upieczemy ją w piekarniku?. Zgodzicie się ze mną, że jest to bardzo oryginalny dodatek do dość popularnej sałatki?. Niestety nie wpadłam na ten pomysł sama, lecz podpatrzyłam go na jednym z popularnych hiszpańskich blogów La Receta de la Felicidad, którego autorka Sandra Mangas całkiem niedawno wydała też książkę Las recetas de la felicidad - niestety nie miałam jeszcze okazji jej przejrzeć, lecz biorąc pod uwagę smaczne przepisy i przepiękne zdjęcia z jej bloga, prawdopodobnie również książka przypadnie mi do gustu:). Oprócz pieczonej gruszki do sałatki dodałam też niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie oraz mieszankę sałat. Na końcu wszystko skropiłam sosem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i miodu. 



Składniki (na 1 porcję):

1 gruszka
2-3 plastry niebieskiego sera pleśniowego
3 orzechy włoskie
garść mieszanki sałat
kawałek ciasta francuskiego pociętego na 1 cm paski
roztrzepane jajko, do posmarowania gruszki przed pieczeniem

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli morskiej


Wykonanie:

Gruszkę obieramy (nie odrywamy ogonka) i ścinamy jej dół, by uzyskać stabilną podstawę. Następnie owijamy ją paskami ciasta francuskiego (zaczynając od ogonka) i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy gruszkę na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 15 minut lub do zarumienienia, w piekarniku nagrzanym do 200ºC.


W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem oraz szczyptą soli morskiej.

Upieczoną gruszkę kładziemy na talerzu. Dodajemy umytą i osuszoną mieszankę sałat, kawałki sera pleśniowego i orzechów. Na końcu skrapiamy sosem.







Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny przepis! i przepiekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i wykwintnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny jest ten przepis. Lubię takie połączenie smaku, ale tak przygotowanej gruszki nigdy nie jadłam. Świetnie pokazałaś etapy przygotowania sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zuziu:). Ja też bardzo lubię sery w połączeniu z owocami:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...