14 maja 2014

Omlet ze szparagami, pomidorami i kozim serem

Maj rozpoczął się bardzo... wakacyjnie:). Najpierw była wycieczka po katalońskiej la Garrotxa (polecam tę część Katalonii wszystkim, którzy lubią długie spacery na łonie natury oraz miłośnikom wędlin i dań z białą fasolą w roli głównej - tamtejsza kiełbasa (butifarra) i drobna, biała fasola z Santa Pau to dania obowiązkowe:)), a potem była wizyta w Polsce (dużo michałków, śliwek w czekoladzie, kabanosów, drożdżówki i placek z rabarbarem no i oczywiście pierogi:). Po obżarstwie czas na coś lżejszego, dlatego od 3 dni jem tylko sałatki i ryby. Dzisiejsze danie to omlet, zwany po hiszpańsku tortilla francesaw którą zawinęłam grillowane szparagi, pomidorki koktajlowe i kozi ser - 2 podstawowe hiszpańskie tortille to tortilla española (z rozmąconych jaj i ziemniaków) oraz tortilla francesa (z samych jaj).


Składniki (na 2 porcje):

2 jajka
10 zielonych szparagów
6 pomidorków koktajlowych
60 g koziego sera
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1/4 łyżeczki suszonego estragonu

Wykonanie:

Pomidory myjemy, suszymy i kroimy na 4 części. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, a ich pozostałe części myjemy i suszymy. Na patelni grillowej grzejemy 1-2 łyżki oliwy. Wkładamy na nią szparagi i smażymy do czasu, aż będą miękkie, obracając od czasu do czasu. W międzyczasie na małej patelni (moja miała średnicę 14 cm) grzejemy 1 łyżkę oliwy. Wlewamy na nią roztrzepane jajko wymieszane ze szczyptą estragonu i szczyptą soli. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż jajko się zetnie, po czym przewracamy tortillę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 minuty na zwiększonym ogniu. Wyjmujemy gotową tortillę na talerz, a na patelnię wlewamy drugie jajko - roztrzepane i wymieszane z estragonem i szczyptą soli. Na gotowe omlety kładziemy szparagi, pomidory i kawałki koziego sera. Zawijamy i spinamy wykałaczką lub kawałkiem patyczka do szaszłyków. 





Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. Bylas w Olot i chodzilas po wulkanach? Przepis super. Jutro go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, chodziłam po wulkanach! Polecam, jeśli jeszcze tam nie byłaś:)

      Usuń
  2. Asiu, omlety wyglądają bardzo apetycznie. Podobają mi się też drewniane podłużne talerze, idealnie dopasowane do potrawy :)
    Pozwoliłam sobie wyróżnić Twój blog nagrodą Liebster. Szczegóły znajdziesz na moim blogu.
    Pozdrawiam, Dag.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wyróżnienie:).

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądające danie, estetycznie i pięknie podane :) Również mieszkam w Hiszpanii od 12 lat. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...