30 maja 2014

Nadziewane i panierowane omułki

Muszę przyznać, że - niestety - ich przygotowanie nie należy do najszybszych. Najpierw trzeba wyszorować muszle, potem je ugotować, wyjąć z nich nieżywe już żyjątka, drobno je pokroić i następnie dodać do reszty podsmażonych składników farszu. Po tym należy nadziać farszem połówki muszli, zamoczyć je w jajku i  posypać bułką tartą, a na końcu usmażyć je na złoty kolor na gorącym oleju. Takie nadziewane i następnie panierowane omułki nazywane są tutaj po prostu mejillones rellenos (nadziewane omułki) lub mejillones tigres (omułki tygrysy), dlatego, że bywają one (mniej lub bardziej) pikantne. Podaje się je na zimno lub na ciepło, jako przekąskę do wina lub piwa. 



Składniki (na około 24 sztuk):

200 g mięsa omułków
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 dużej cebuli
150 ml mleka
20 g mąki
sól, pieprz
oliwa
kilka kropel tabasco lub cayenne w proszku
roztrzepane jajko i bułka tarta do panierowania
24 muszle po omułkach


Wykonanie:

Wyrzucamy otwarte muszle, które się nie zamkną po uderzeniu nimi o twardą powierzchnię, oraz te pęknięte. Resztę muszli dokładnie skrobiemy i myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy wystające z muszli 'wąsy'. Wkładamy je do dużego garnka, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5 minut lub do czasu, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Odcedzamy i gdy ostygną wyjmujemy omułki z muszli.

Jeśli muszle są bardzo brudne można je włożyć do garnka z wodą i octem i gotować przez kilka minut - w ten sposób pozbędziemy się piasku i innych nieczystości na zewnątrz i wewnątrz muszli. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy.

W międzyczasie na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czerwoną paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone omułki. Mieszamy. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez 1 minutę, po czym wlewamy mleko. Gotujemy ciągle mieszając do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem tabasco lub pieprzem cayenne w proszku.

Nadziewamy farszem muszle.


Moczymy wierzchnią część nadzianych muszli w jajku, a potem w bułce tartej.



Smażymy na gorącym oleju (zewnętrzną częścią muszli do góry), do zarumienienia.




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Nie szczególnie przepadam za owocami morza ale Twój przepis mnie zaintrygował i chyba go wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beszamel i papryka zagłuszają intensywny smak omułków. Spróbuj, może Ci zasmakuje:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...