7 maja 2014

Gołąbki z owocami morza

Gołąbki z owocami morza to drugi już przepis z serii fusion, do której dodaję przepisy łączące kuchnię polską i hiszpańską. Po pierogach z katalońskimi zielonymi cebulkami (calçots) i sosem romesco, tym razem polecam gołąbki z krewetkami, małżami, zielonymi szparagami i boczniakami. To prosty sposób na bezmięsne i smaczne gołąbki z hiszpańskim twistem.




Składniki (na 6 sztuk):

2 zielone cebulki
1 ząbek czosnku
7 boczniaków
130 g krewetek (obranych-świeżych lub mrożonych)
50 g omułków (bez muszli) - mogą być z puszki
10 zielonych szparagów
1 szklanka ugotowanego ryżu (u mnie ryż pełnoziarnisty)
6 dużych liści kapusty (uprzednio sparzonych)
2 łyżki posiekanego kopru lub natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz
300 g przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie)
1 mała cebula
kilka liści kapusty, do wyłożenia dna garnka
2-3 łyżki gęstej śmietany, do zagęszczenia sosu (u mnie creme fraiche)
oliwa z oliwek



Wykonanie:

Drobno kroimy krewetki, omułki oraz szparagi i boczniaki. Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno posiekane zielone cebulki i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy krewetki. Następnie dodajemy szparagi i boczniaki. Gdy woda z grzybów odparuje, dodajemy małże. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym dodajemy 1 łyżkę posiekanego kopru oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Ostudzony farsz wkładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy. 



Następnie dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.



Z uprzednio sparzonych liści kapusty usuwamy zgrubienia i następnie na każdym liściu kładziemy porcję nadzienia (2 łyżki) i zwijamy.




Na dnie garnka kładziemy kilka liści kapusty. Na nich układamy gołąbki. Dodajemy 1 małą cebulę pokrojoną w kostkę oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i opcjonalnie liście kaffiru. Zalewamy wodą zakrywając prawie całkowicie gołąbki. Gotujemy na małym ogniu przez około 50-60 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Na koniec zagęszczamy sos śmietaną - mieszamy ją z kilkoma łyżkami sosu i następnie wlewamy do garnka. Zagotowujemy i posypujemy resztą pokrojonego kopru.








Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. oprócz tego, że zdjęcia powalające, to gołąbki... pierwsza klasa :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne! Czy mozna by je zrobic w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam gołąbków w szybkowarze, więc trudno mi powiedzieć:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...