23 maja 2014

Dorsz z pieczoną papryką

Dorsz kojarzony jest najczęściej z kuchnią portugalską, lecz trudno nie zauważyć go także w gastronomii sąsiedniej Hiszpanii, gdzie wiele tradycyjnych potraw opiera się na tej właśnie rybie. Jednym z klasyków kulinarnych mało znanej przez turystów prowincji Zamora w regionie Kastylia i Leon jest bacalao a la tranca, czyli dorsz z sosem zwanym ajada, ze smażonych plasterków czosnku i wędzonej papryki w proszku (pimentón). Często podaje się go z ziemniakami i drobno pokrojonym jajkiem na twardo. Jest to danie przyrządzane głównie w okresie Wielkiego Tygodnia, zdominowanego przez tę właśnie rybę. Dzisiejszy przepis zainspirowany recepturą z przepysznego bloga mercadocalabajilo.com, oprócz typowej ajady zawiera także pieczoną czerwoną paprykę. 



Składniki (na 2 porcje):

2 czerwone papryki
2 filety z dorsza (świeżego lub solonego)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (pimentón)
oliwa
100 ml bulionu rybnego lub wody
opcjonalnie mąka do obtoczenia ryb
sól

Wykonanie:

Jeśli używamy solonego dorsza, należy go włożyć do naczynia z zimną wodą i ostawić do lodówki na co najmniej 36 godzin, zmieniając kilka razy wodę (czas odsolenia zależy od wielkości kawałków ryby). Po tym czasie należy go odsączyć z wody i osuszyć papierowymi ręcznikami (nie usuwać skóry). 

Papryki dokładnie myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami, po czym kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200ºC, przez około 45 minut lub do czasu, aż papryki się pomarszczą, a ich skóra w niektórych miejscach trochę się przypali. Gdy ostygną, usuwamy gniazda nasienne i obieramy papryki ze skóry, po czym kroimy je na cienkie paski. Zachowujemy płyn powstały podczas pieczenia papryk.



Filety z dorsza myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami. Solimy i obtaczamy w mące (opcjonalnie). Na patelni grzejemy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej kawałki ryby. Wyjmujemy usmażone filety na talerz i wylewamy część oliwy z patelni, zostawiając jakieś 2 łyżki. Wrzucamy na nią cienkie plasterki czosnku. Smażymy przez kilka minut, do zarumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy wędzoną paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy i następnie dodajemy gorący wywar rybny lub wodę oraz płyn powstały z pieczenia papryk. Mieszamy. Kładziemy na patelnię usmażone kawałki ryby i paski papryk. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut. Podajemy z ziemniakami i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub/i drobno pokrojonym jajkiem na twardo.



Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Troszkę już późno ale jeszcze bym się skusiła !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pomyślę nad przepisem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...