20 maja 2014

Bakłażany w occie z czosnkiem, oliwą z oliwek i natką pietruszki

To bakłażany, które jadłam po raz pierwszy jakieś 10 lat temu w malowniczej, andaluzyjskiej miejscowości Laujar de Andarax. Mieszkałam tam u pewnej hiszpańskiej rodziny, właścicieli małego, przytulnego hotelu i restauracji, w której serwują przepyszne tradycyjne dania. Był to mój pierwszy kontakt z prawdziwą hiszpańską rodziną, z hiszpańską kuchnią i z ''żywym'' językiem hiszpańskim. Tam właśnie przygotowywano berenjenas mediterráneas, czyli bakłażany śródziemnomorskie, gotowane w wodzie z octem winnym, które następnie skrapiano obficie oliwą z oliwek i posypywano drobno posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób bakłażany można jeść same, bez żadnych innych dodatków lub położyć je na kromce świeżego chleba i skropić dodatkowo dobrej jakości oliwą z oliwek.




Składniki:

2 bakłażany
1/2 szklanki octu z białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
sól
oliwa z oliwek
opcjonalnie:
wędzona papryka w proszku (łagodna lub ostra)
sproszkowany kumin



Wykonanie:

Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na pół. W garnku zagotowujemy wodę z octem, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej bakłażany i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i następnie kroimy je w cienkie plastry.  Solimy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Na końcu skrapiamy obficie dobrej jakości oliwą z oliwek. Opcjonalnie posypujemy sproszkowaną papryką i/lub kuminem. Przechowujemy w  lodówce, w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku lub w słoiku, pamiętając o tym, że aby bakłażany się nie zepsuły, powinny być całkowicie zanurzone w oliwie.










Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam bakłażany w każdej postaci - ciekawy przepis i historia!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie. tylko czy przez ten ocet nie wychodzą zbyt ostro-kwaśne? wolę smak warzywa niż taki mocno octowy rollmopsowy posmak po jedzeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, moim zdaniem nie są one zbyt kwaśne, są za to bardzo czosnkowe:). Możesz dodać mniej octu do wody lub ugotować bakłażany bez niego i później, po odsączeniu i pokrojeniu, skropić je cytryną:)

      Usuń
  3. to dobrze, że są bardzo czosnkowe. spróbuję dodać mniej. aczkolwiek zazwyczaj robię wersję zaproponowaną jako ostatnią - czyli po prostu kropię cytryną. dzięki, spróbuję w domu!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...