25 kwietnia 2014

Sałatka z zielonymi szparagami i ogórkiem

Zdecydowanie za szybko pojawiają się w tym roku wszystkie nowalijki:). Jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się karczochami, a już pojawił się bób i zielony groszek, które teraz pomału odchodzą w zapomnienie, ustępując miejsca zielonym i białym szparagom. Pierwszy tegoroczny przepis z tym warzywem, to bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z zielonymi szparagami, ogórkiem i sałatą rzymską; z dużą ilością świeżej kolendry, szczypiorku i suszonego estragonu oraz ze słodko - kwaśnym sosem z dodatkiem francuskiej musztardy gruboziarnistej i miodu.



Składniki (na 1 porcję):

200 g zielonych szparagów
5 liści sałaty rzymskiej lub kapusty pekińskiej
1/2 ogórka szklarniowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka suszonego estragonu
2 łyżki kaparów w zalewie octowej (odsączonych)

sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka francuskiej musztardy gruboziarnistej
2 szczypty grubej soli morskiej

Wykonanie:

sos:

Do miseczki wkładamy musztardę. Dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i miód oraz sól. Mieszamy do połączenia składników.

Liście sałaty myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm paski. Ogórek  obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Do miski wkładamy sałatę i ogórek.


Następnie dodajemy kapary, kolendrę, szczypiorek i estragon. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy.



W garnku gotujemy wodę z solą. Dodajemy szparagi i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i osuszamy. Następnie dodajemy je do reszty składników sałatki.






Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Nawet nie wiesz, jak bardzo narobiłam sobie 'smaka' na Twoją kapitalną sałatkę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją jadłam 2 dni z rzędu, bo tak mi smakowała:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...