3 kwietnia 2014

Ryż z ośmiornicą, bobem i karczochami

Wszyscy znają hiszpańską paellę, ale mało kto wie, że oprócz tradycyjnej paelli w Hiszpanii przygotowuje się wiele innych dań na bazie ryżu, nazywanych po prostu arroz, czyli ryż. W zależności od składników do niego dodanych spotkać możemy: ryż z kurczakiem, z dorszem, z królikiem, z grzybami, z różnorodnymi warzywami itd.. Poza tym dania z ryżem, mogą wyróżniać się ze względu na swą konsystencję: paella to tzw. ryż suchy (arroz seco), poza nim mamy arroz caldoso, o konsystencji zupy oraz arroz meloso, będący czymś pomiędzy dwoma poprzednimi. Ogólnie rzecz ujmując, aby uzyskać suchy ryż, czyli taki który pochłonie całkowicie bulion w czasie gotowania, powinniśmy dodać podwójną objętość bulionu w stosunku do objętości ryżu, jeśli używamy typowego ryżu do paelli zwanego bomba. Zatem aby otrzymać suchy ryż, należy na każdą szklankę ryżu wlać 2 szklanki gorącego bulionu, natomiast jeśli chcemy aby ryż był wodnisty musimy po prostu dodać więcej płynu.


Składniki (na 4 porcje):

300 g ugotowanej ośmiornicy
4 karczochy
250 g bobu
7 gałązek zielonego czosnku
1 szklanka ryżu bomba 
7 łyżek przecieru pomidorowego lub 2 dojrzałe pomidory, obrane i starte na tarce
szczypta szafranu
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 szklanki bulionu rybnego
sól
oliwa z oliwek

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy ośmiornicę. Jak to zrobić w tym przepisie. Bulion rybny można zastąpić wodą z gotowania ośmiornicy, ale jeśli wolicie przygotować wywar przykładowe przepisy znajdziecie tutaj i tutaj. Karczochy obrać jak w tym przepisie, pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać karczochy i smażyć do zarumienienia. Posolić i następnie dodać bób i pokrojone gałązki zielonego czosnku. Przemieszać, smażyć przez 2 minuty i następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i dodać wędzoną paprykę i szafran. Wymieszać i dodać ryż. Wymieszać. Dodać gorący bulion rybny lub wodę z gotowania ośmiornicy. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, bez mieszania, przez około 17-18 minut lub według wskazówek umieszczonych na opakowaniu ryżu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną ośmiornicę. Przykryć pokrywką i odstawić na około 5 minut. 






Źródło inspiracji: www.cuinant.blogspot.com


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie osmiornice, uwielbiam bob i ryz, ale nie przepadam za karczochami. Jest w nich cos dziwnego, haha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to bardzo lubię karczochy, dlatego jest ich sporo ostatnio na blogu:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...