29 kwietnia 2014

Przykładowe baskijskie kanapki zwane pinchos

Małe, różnorodne pod względem kombinacji składników, często kolorowe i niezwykle apetyczne pinchos (po baskijsku pintxos) znajdziecie na ladzie każdego baskijskiego baru czy tawerny. Nazwa pincho pochodzi od patyczka wbitego w kawałek bagietki i znajdujących się na niej składników, bo w ten właśnie sposób pinchos są najczęściej podawane (czasownik pinchar oznacza kłuć). Zazwyczaj jest tak, że klient takiego baru sam bierze z tac znajdujących się na ladzie pincho, które przypadło mu do gustu i spożywa je na stojąco, popijając winem lub piwem. Nie sposób nie zauważyć, że nie wszystkie patyczki, którymi przekłute są pinchos są jednakowej długości, często różne też są ich końcówki, wskazujące na różną cenę poszczególnych pinchos. Po zjedzeniu przekąsek, na talerzu pozostają patyczki, na podstawie których kelnerzy obliczają wysokość rachunku. Zapewne zastanawiacie się jaka jest różnica między pincho i tapa. Otóż według Real Academia Española, tapa to mała porcja jedzenia podawana jako dodatek do napoju, pincho natomiast to porcja jedzenia spożywana jako aperitif, którą czasami przekłuwa się patyczkiem. A teraz czas na moje wczorajsze pinchos:
  1. Pincho z hummusem z dodatkiem pieczonych buraków z plasterkami awokado, zieloną papryczką chili w zalewie octowej i kiełkami rzodkiewki.
  2. Pincho z serem pleśniowym, gruszką, orzechami włoskimi i miętą.
  3. Pincho z papryką piquillo (pimiento del piquillo) z sardynką i sardelą oraz posiekanym szczypiorkiem.



Składniki:

3 kawałki bagietki (u mnie chleb żytni na zakwasie)
3 łyżeczki hummusu z dodatkiem pieczonych buraków
3 plasterki awokado skropionego sokiem z cytryny
1 zielona papryczka chili (z zalewy octowej)
kiełki rzodkiewki
plaster sera pleśniowego
2 plasterki gruszki
1 orzech włoski
kilka listków mięty
1 papryczka piquillo
1 sardela z puszki
1 sardynka z puszki
posiekany szczypiorek

Wykonanie:









Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Porywam wszystkie!
    Uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. I to mi sie wlasnie najbardziej w kuchni hiszpanskiej podoba! Moim ukochanym zestawieniem jest skaramelizowana cebula z serem kozim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser kozi ze skaramelizowaną cebulą.....brzmi zachęcająco:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...