14 kwietnia 2014

Płaski chlebek z czarnymi oliwkami i sardelami

Przeglądając ostatnio książkę "The book of tapas" napisaną przez  Simone i Inés Ortega - bardzo popularne w Hiszpanii autorki wielu książek kulinarnych - natknęłam się na przepis na pan con anchoas y aceitunas, czyli chleb z filetem z sardeli i oliwkami, przypominający włoską focaccię. Nie jest to, jak pewnie się domyślacie, tradycyjny hiszpański chleb, ale skoro znajduje się w książce Simone i Inés Ortega, które są dla wielu Hiszpanów kulinarnym guru (jeśli chodzi o tradycyjną hiszpańską kuchnię), postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Chlebek zrobiony jest z mąki razowej z odrobiną masła, a na wierzchu pokryty jest czymś w rodzaju marmolady z cebuli, czarnych oliwek oraz drobno pokrojonej sardeli i odrobiny tymianku.




Składniki (na 2-3 porcje):

180 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
10 g masła
5 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju słonecznikowego
250 g cebuli
50 g czarnych oliwek (bez pestek)
15 g filetów z sardeli
kilka gałązek tymianku
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i palcami łączymy je z mąką. W osobnej misce mieszamy drożdże z wodą, które następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, a potem dłońmi. Gdy wszystkie składniki się połączą, wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny i wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 minut lub do podwojenia objętości.

W międzyczasie na patelni grzejemy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz tymianek i smażymy przez około 6 minut lub do czasu, aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i sardele.  Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 15 minut lub do czasu, aż powstanie coś w rodzaju marmolady. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy przez kilka minut, po czym spłaszczamy je dłońmi tworząc cienki, prostokątny placek, który kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu wykładamy marmoladę z cebuli i oliwek.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 230ºC. 









Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Podoba mi się, trochę jak nasz cebulak, tylko inne "przyprawy", bo u nas boczek i kminek, a nie sardele z oliwkami nadają smak. Zapisuję sobie i kiedyś zrobię, choć może pominę sardele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to muszę zrobić cebulaka, bo nigdy go jeszcze nie jadłam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...