7 kwietnia 2014

Faszerowane kalmary

Do tej pory pojawiło się na blogu kilka przepisów na bardzo popularne w Katalonii dania zwane mar y montaña, łączące składniki pochodzące z morza (ryby, owoce morza) z lądowymi (ogólnie chodzi tutaj o mięso: wołowina, wieprzowina) - np. Omułki z kiełbasą chorizo w sosie winno-pomidorowymKlopsy z mątwą. Dzisiejszy przepis powinien znajdować się w grupie mar-montaña-bosque (morze-góra-las), bo oprócz przedstawiciela fauny morskiej w postaci kalmara oraz mięsa wołowego jako reprezentanta lądu, zawiera także leśne grzyby. Jest to danie o bardzo ciekawym i oryginalnym smaku,  dlatego polecam je przede wszystkim tym z Was, którzy lubią eksperymentować z łączeniem różnych, często bardzo odmiennych w smaku składników.


Składniki (na 4 średniej wielkości kalmary):

4 średniej wielkości kalmary
150 g grzybów (mogą być suszone)
150 g mielonego mięsa (wołowe lub wieprzowe)
1 jajko
1 cebula
natka pietruszki
mąka do obtoczenia kalmarów

sos:

1 szklanka białego wytrawnego wina
1 cebula
2 dojrzałe pomidory 
1 ząbek czosnku
1 sucharek
8 migdałów
8 orzechów laskowych
10 orzeszków piniowych (opcjonalnie)

oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

W pierwszej kolejności czyścimy kalmary. Odcinamy głowę i macki oraz odrywamy płetwy. Z tułowia wyjmujemy przezroczysty, przypominający plastik fiszbin oraz wnętrzności. Obieramy tułów kalmara oraz płetwy ze skóry i odcinamy od głowy aparat gębowy oraz oczy. Należy też usunąć  i opróżnić zbiorniczek z atramentem, jeśli kupione przez Was kalmary wciąż go posiadają. Macki oraz płetwy drobno kroimy - będą one dodane do farszu, a tułowia myjemy pod bieżącą wodą i następnie suszymy papierowymi ręcznikami.

farsz:

Jajko gotujemy na twardo. Na patelni grzejemy 3 łyżki oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia i następnie dodajemy mięso. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno macki i płetwy kalmara. Po 2-3 minutach zdejmujemy farsz z ognia i dodajemy drobno pokrojone jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie nadziewamy farszem tułowia kalmarów i zamykamy je wykałaczkami. Kalmary obtaczamy w mące, po czym potrząsamy nimi, żeby usunąć jej nadmiar. Na patelni grzejemy kilka łyżek oliwy i smażymy kalmary do czasu aż się zarumienią z każdej strony.



Sos: 

Orzechy, migdały, orzeszki piniowe i sucharka rozdrabniamy w blenderze lub w moździerzu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy starte na tarce pomidory. Smażymy przez 3 minuty i następnie dodajemy wino. Po 5 minutach dodajemy składniki rozdrobnione w blenderze. Mieszamy, po czym dodajemy kalmary. Wlewamy trochę wody lub bulionu rybnego, zmniejszamy  ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając w razie potrzeby trochę wody lub bulionu.






Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Pyszne nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszanka trochę wybuchowa, ale smaczna:)

      Usuń
  2. Przepis swietny. Ale jak to dobrze, ze mozna poprosic pania/pana w sklepie rybnym o "oczyszczenie" tego stworzenia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, całe szczęście, że jest taka możliwość, bo ta czynność do zbyt przyjemnych nie należy:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo, że nie smakowały...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...