17 marca 2014

Tosty z sobrasadą, kozim serem i gruszką

Słyszeliście kiedyś o sobrasadzie?. Jest to hiszpańska wędlina wieprzowa, przypominająca trochę swą konsystencją polską metkę, którą z łatwością rozsmarowuje się na kawałku chleba. Podobnie jak chorizo przyprawia się ją nie tylko solą i pieprzem, ale także wędzoną papryką w proszku - stąd jej czerwonawe zabarwienie. Jest to tradycyjny produkt Wysp Balearskich, gdzie spożywa się ją zarówno podsmażaną jak i surową. W wielu tradycyjnych przepisach do sobrasady dodaje się odrobinę miodu, by w ten sposób złagodzić jej bardzo intensywny smak. 



Składniki (na 3 tosty):

3 kromki bagietki 
3 plastry sobrasady
3 plastry koziego sera (w rulonie)
9 plastrów gruszki
1 łyżeczka miodu
gałązka romarynu



Wykonanie:

Kromki bagietki zarumieniamy na patelni lub w tosterze. Rozsmarowujemy na nich plastry sobrasady i kładziemy plastry koziego sera. Grillujemy w nagrzanym piekarniku do czasu, aż ser się rozpuści. Następnie kładziemy na każdym toście kilka plasterków gruszki i kilka listków rozmarynu. Na końcu polewamy odrobiną miodu.







Źródło inspiracji: www.juegodesabores.es

Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Przepyszny blog - będę wpadać częściej :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam serdecznie:)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Dokładnie takiej samej nie uda mi się zrobić, bo wątpię, bym znalazła taką wędlinę, natomiast sam pomysł mi podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się, że znalezienie sobrasady w Irlandi może graniczyć z cudem, ale myślę, że będzie podobnie smakować z inną surową i miękką wędliną wymieszaną z wędzoną papryką w proszku:)

      Usuń
  3. ¡Qué rico! Moze wreszcie przekonam sie do sobrasada...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...