20 marca 2014

Pisto z sadzonym jajkiem

Pisto manchego lub po prostu pisto jest tradycyjnym daniem hiszpańskiej kuchni. Obecnie skład pista zmienia się w zależności od sezonu na poszczególne warzywa, ale to autentyczne tradycyjne pisto, pochodzące z La Manchy, zawierało tylko czerwoną i zieloną paprykę oraz pomidory. Często dodaje się do niego cebulę, czosnek, cukinię i bakłażany, choć niektórzy uważają, że dodając bakłażany, pisto nie jest już pistem tylko francuskim ratatouille. Serwuje się je na zimno lub na ciepło, często wraz z sadzonym jajkiem lub wędliną. Czasami podaje się je także jako przekąskę z kawałkami szynki serrano.



Składniki (na 4 porcje):

1 cebula
1 czerwona papryka 
1 zielona papryka
1 cukinia
1 bakłażan
3 pomidory
oliwa z oliwek
4 jajka
sól


Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Pomidory parzamy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne z papryk. Kroimy wszystkie warzywa w 2 cm kostkę. Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bakłażana i po 8 minutach papryki. Smażymy jeszcze przez około 5 minut i następnie dodajemy pomidory i cukinię. Solimy do smaku, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli pisto będzie bardzo wodniste, gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut lub do czasu, aż nadmiar płynu wyparuje.

Na osobnej patelni grzejemy kilka łyżek oliwy i wbijamy na nią jajka. Smażymy do czasu, aż białko się zetnie. Solimy. Podajemy jajko na porcji pista.




Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Super! Widzę, ze co kucharz/kucharka, to inny przepis na pisto. Jak na paella...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, każdy dodaje to co lubi:)

      Usuń
  2. wygląda bardzo smacznie!

    piękny blog, będę częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że się podoba:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...