6 marca 2014

Pierogi z calçots i sosem romesco

Jakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pewien pomysł: kuchnia fusion polsko-hiszpańska. Muszę przyznać, że bardzo szybko idea ta odeszła w zapomnienie, gdyż w danej chwili nie nasunął mi się na myśl żaden konkretny przepis. W zeszły weekend jednak, podczas przygotowywania calçots, wpadł mi do głowy pomysł na pierogi z tymi katalońskimi, zielonymi cebulkami i ich nieodłącznym partnerem sosem romesco. Wczoraj je zrobiłam i subiektywnie przyznaję, że były smaczne:). W związku z tym, od dziś na blogu pojawi się nowa kategoria, którą nazwałam fusion. Będę dodawać do niej przepisy łączące kuchnię polską z kuchnia hiszpańską - dzisiejszy przepis jest pierwszym z tej serii:). O przepisie na popularne w Katalonii zielone cebulki zwane calçots, podawane z sosem salvitxada lub romesco pisałam już tutaj. Dziś natomiast przepis na pierogi z nadzieniem z pieczonych calçots (możecie je zastąpić porami lub zielonymi cebulkami) z sosem romesco i serem twarogowym. Przepis na ciasto pierogowe zaczerpnęłam od Moniki z bloga gotujebolubi.plwe wpisie Monika zapewnia, że jest to wspaniałe ciasto na pierogi jej mamy.  Z czym całkowicie się zgadzam i uważam, że ciasto z tego przepisu jest takie jakie powinno być: bardzo miękkie i lekkie.



Składniki (na około 25 sztuk):

ciasto:
250 g mąki
1 żółtko
180 ml letniej wody
1 łyżka oleju

farsz:
140 g pieczonych calçots (tylko biała część)
70 g sosu romesco lub salvitxada (przepis tutaj z małą zmianą: aby sos był bardziej gęsty zamiast 100 ml oliwy z oliwek dodałam tylko 50 ml) 
60 g twarogu
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

farsz:

Wskazówki odnośnie wykonania pieczonych cebulek i sosu romesco znajdziecie pod tym linkiem




Z upieczonych calcotç usuwamy zewnętrzną spaloną warstwę i odcinamy ich zieloną część, natomiast zachowujemy pozostałą białą część, którą drobno kroimy. Dodajemy sos romesco oraz twaróg i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski. Robimy w niej wgłębienie i dodajemy wodę wymieszaną z żółtkiem. 



Łączymy płyn z mąką mieszając łyżką. 



Następnie wyrabiamy ciasto przez chwilę (powinno być miękkie i dość kleiste) i formujemy z niego kulę, którą obtaczamy w mące. 



Ciasto dzielimy na kilka porcji, po czym cienko rozwałkowujemy każdą z nich na obficie umączonym blacie. Szklanką wycinamy krążki, które następnie nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem.




Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 3 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi, przed podaniem można podsmażyć na maśle. 






Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Świetne te pierogi... Chętnie spróbowałabym nowego smaku ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować zrobić je z porami....

      Usuń
  2. A skad Ty wzielas ser twarogowy w Hiszpanii? Przepis bardzo ciekawy. Uwielbiam calcots

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zamiast twarogu był queso tierno:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...