27 marca 2014

Pieczony morszczuk nadziewany krewetkami z karczochami i ziemniakami

Dziś polecam bardzo kompletne, jednogarnkowe danie z białą rybą w roli głównej. Jest ono niestety trochę praco i czasochłonne, ale czego się nie robi dla nowych doznań kulinarnych i rozpieszczenia naszych kubów smakowych:). Oprócz białej ryby w postaci morszczuka nadzianego krewetkami i sosem - lub raczej smarowidłem - z natki pietruszki, czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny płatków chili, do naczynia żaroodpornego włożyłam też plasterki ziemniaków i karczochy, po czym zalałam wszystko bulionem rybnym z białym winem. Jeśli nie macie lub nie lubicie karczochów możecie zastąpić je fasolką szparagową, bobem, zielonym groszkiem lub różyczkami kalafiora.



Składniki (na 4 porcje):

1 niezbyt duży morszczuk (około 1 kg) lub inna biała ryba
250 g krewetek (po obraniu) 
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (podwojona ilość soku z cytryny)
szczypta płatków chili
sól

2  łyżki oliwy z oliwek
1 cebula 
1 ząbek czosnku
2 szklanki białego wytrawnego wina
600 ml wywaru rybnego
5 karczochów
8 ziemniaków

przykładowy wywar rybny:

głowy i pancerze krewetek
głowa i kręgosłup morszczuka
1-2 marchewki
biała część pora
korzeń pietruszki i kilka gałązek natki
2-3 łodygi selera naciowego z liśćmi
kilka ziarenek pieprzu
liść laurowy 
sól

Wykonanie:

Obieramy krewetki z pancerzy i usuwamy głowy. Jeśli kupiliśmy rybę w całości, usuwamy głowę, wnętrzności oraz kręgosłup i otwieramy rybę jak książkę.

W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar rybny. Do garnka wkładamy głowy i pancerze krewetek oraz głowę i kręgosłup morszczuka. Dokładnie płuczemy, po czym zalewamy zimną wodą. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, 2-3 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi, korzeń pietruszki i kilka gałązek natki, białą część pora, 1-2 marchewki. Powoli podgrzewamy. Usuwamy tworzące się na powierzchni szumowiny. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Przestudzony wywar odcedzamy i solimy do smaku.

Natkę pietruszki drobno kroimy i wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy pokrojony czosnek, szczyptę soli oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek. Rozdrabniamy do czasu połączenia się wszystkich składników (nie trzeba ich całkowicie rozdrabniać).

Z karczochów odcinamy czubek (ok. 2cm) oraz usuwamy zewnętrzne stwardniałe liście. Przekrawamy je na pół i wkładamy do wody z odrobiną soku z cytryny, żeby nie sczerniały.

Obrane krewetki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy przewód pokarmowy (czarna żyłka wzdłuż grzbietu).

Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy wino i gotujemy przez około 5 minut. Wlewamy wywar rybny i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. 

Otwieramy rybę jak książkę, solimy i pieprzymy. Na jednej części ryby kładziemy krewetki, a na drugiej sos z natki pietruszki. ''Zamykamy'' rybę, używając drewnianych wykałaczek.


Ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plastry i kładziemy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach kładziemy rybę.


Wierzch ryby dodatkowo solimy i pieprzymy, po czym smarujemy resztą sosu z natki pietruszki i czosnku. Dodajemy karczochy.


Na końcu wlewamy gorący wywar z winem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 40-50 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 






Smacznego !!!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...