13 marca 2014

Hiszpańska sałatka warzywna (ensaladilla rusa)

Najpopularniejsza w Hiszpanii sałatka warzywna to ensaladilla/ensalada rusa, czyli sałatka rosyjska, zwana także ensaladilla/ensalada Olivier - stworzona prawdopodobnie w 1860 roku przez Belga Luciena Olivera, szefa kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. Skład hiszpańskiej sałatki rosyjskiej ma jednak niewiele wspólnego z oryginalnym przepisem Luciena Olivera, do której w zależności od sezonu, dodawał on: cielęce ozorki, kawior, mięso kraba, sałatę, kapary lub wędzoną kaczkę. Hiszpańska sałatka rosyjska podobna jest do naszej sałatki warzywnej, jednak oprócz ziemniaków, marchewki, groszku i jajek dodaje się do niej także tuńczyka, zielone oliwki i grillowaną czerwoną paprykę. Niektórzy dodają do niej także paluszki krabowe i/lub pepinillos, czyli ogórki konserwowe.


Składniki (na 4 porcje):

5 ziemniaków
3 marchewki
1 czerwona papryka
100 g groszku (mrożonego lub z puszki)
2 jajka
100 g tuńczyka z puszki
garść zielonych oliwek (użyłam nadziewanych anchoa)
3 łyżki majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewki i paprykę możemy przygotować dzień wcześniej. Paprykę myjemy, suszymy, kładziemy na blasze i pieczemy przez około 40-45 minut, w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC. Ziemniaki i marchewki gotujemy bez obierania. Mrożony groszek wkładamy do gorącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i wkładamy do zimnej wody (w ten sposób nie straci koloru). Tuńczyka i oliwki odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. 

Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę. Kroimy także oliwki i jajka. Wkładamy wszystkie składniki do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce.





Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Mniam, mniam, zwlaszcza gdy jest upalnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak!, a do sałatki zimne piwko:)

      Usuń
  2. Ładne zdjęcia, szczególnie, że majonezowe sałatki są dość niewdzięcznym tematem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...