31 marca 2014

Flan z kremowego serka z sosem truskawkowym

Flan to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Ma on bardzo lekką i kremową konsystencję i jest niestety dość kaloryczny. Ten klasyczny, przygotowuje się z jajek, mleka i cukru, które po wymieszaniu wlewa się do foremek z płynnym karmelem i następnie piecze się je w piekarniku, w kąpieli wodnej. Mleko, które używa się do przygotowania flanu, często aromatyzuje się wanilią, cynamonem i skórką cytrynową. Istnieje oczywiście wiele wariantów flanu zawierających w zależności od upodobań: migdały, owoce, czekoladę, kawę, ser, jogurt, turrón lub dulce de leche. Oprócz słodkich flanów, często przygotowuje się także flany wytrawne: z rybą, owocami morza, szpinakiem, szparagami i z czym tylko dusza zapragnie:). Na blogu znajdziecie przepis na Flan dyniowy z sosem serowymFlan szparagowy z kaparami i Flan rybny. Dziś natomiast, wykorzystując będące w pełni sezonu truskawki, postanowiłam przygotować flan z kremowego serka, który zamiast tradycyjnym płynnym karmelem, polałam sosem truskawkowym z odrobiną wanilii.



Składniki (na 4 flany):

flan:

125 g kremowego serka
170 g mleka zagęszczonego, niesłodzonego
80 g cukru
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
masło do wysmarowania foremek

sos truskawkowy:

250 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
40 g cukru 
30 g wody
ziarenka z kawałka laski wanilii

Wykonanie:

sos truskawkowy:

Cukier i wodę gotujemy na małym ogniu, do uzyskania płynu o konsystencji syropu. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka wanilii.  Mieszamy. Umyte i odszypułkowane truskawki wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy syrop z cukru i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu. Odstawiamy do lodówki.

flan:

Kremowy serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko zagęszczone, jajka i szczyptę soli. Miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Foremki smarujemy masłem i następnie wlewamy do nich przygotowaną masę. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub większej foremki, do której wlewamy gorącą wodę, która powinna sięgać do połowy wysokości foremek.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 60 minut. Przez pierwszych 45 minut foremki można przykryć folią aluminiową, żeby wierzch flanów się nie spalił. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy flany z foremek i następnie schładzamy je w lodówce. Podajemy polane sosem truskawkowym.





Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze to w sumie takie czasochlonne. Ale palce lizac!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...