14 lutego 2014

Tortilla z krewetkami i zielonym czosnkiem

Nie spotkałam jeszcze chyba osoby, która była w Hiszpanii i nie spróbowała tradycyjnej hiszpańskiej tortilla de patatas, zwanej także tortilla española, będącej odmianą omletu z jajek i smażonych ziemniaków, do której niektórzy dodają też cebulę - przepis na nią tutaj.

Tortillę je się na śniadanie, obiad lub kolację, czyli po prostu wtedy kiedy ma się na nią ochotę. Znajdziecie ją w karcie dań wszystkich barów i restauracji serwujących tapas, gdzie podaje się ją najczęściej na zimno, pokrojoną na trójkątne kawałki i położoną na kawałku chleba. W Hiszpanii bardzo popularne jest też serwowanie tortilli w kanapce z bagietki, podawanej na zimno lub na ciepło, która jest chyba - wraz z kanapką z szynką serrano - najczęściej kupowanym posiłkiem na hiszpańskich stacjach kolejowych i lotniskach.

Istnieją oczywiście liczne odmiany tortilli: z grzybami, z szynką, z warzywami, ze szpinakiem i serem czy ta którą dziś Wam proponuję, czyli tortilla con gambas y ajetes (tortilla z krewetkami i zielonym czosnkiem). Tak naprawdę, kombinację krewetek i zielonego czosnku częściej spotkacie w jajecznicy, czyli revuelto niż w torilli, lecz ja wolę ją w tej drugiej wersji:). Tortilla jest bardzo smaczna, ale niestety po zjedzeniu jej będziecie zionąć czosnkowym zapachem, więc na wszelki wypadek nie umawiajcie się w tym dniu na jakieś ważne spotkania:). 



Składniki (na 2 duże lub 4 mała porcje):

3 jajka
200 g mrożonych krewetek
80 g zielonego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól


Przygotowanie:

Rozmrożone krewetki myjemy pod bieżącą wodą i następnie suszymy papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy zielony czosnek, pokrojony na małe kawałki. Smażymy przez 2-3 minuty i następnie dodajemy krewetki. Smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty, solimy. 

Do miseczki wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy. Do jajek dodajemy zawartość patelni, mieszamy. Wlewamy masę jajeczną na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż jajka się zetną i spód tortilli się zarumieni, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aby tortilla nie przywarła do jej ścianek. Przy pomocy talerza przewracamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka minut. Podajemy pokrojoną na trójkątne kawałki.








Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. bardzo inspirujaca porpozycja :)

    zapraszam na mojego nowo powstalego bloga
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i już zaglądam do Ciebie:)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy pomysł, muszę spróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki i zielony czosnek to bardzo zgrany duet:). Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Asiu, pięknie to wygląda. Akurat mam krewetki w zamrażalce, ale zielonego czosnku brak. Myślisz, że z zieloną cebulką też będzie dobrze? Pozdrawiam, Dagmara.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie smaczna również z zieloną cebulką i możesz dodatkowo dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Moja ukochana tortilla ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...