17 lutego 2014

Tarteletki z musem z awokado i mlecznej czekolady

Dziś proponuję nieortodoksyjne tarteletki: bez pieczenia, bez mąki, jajek i tłuszczu, z kremowym musem z awokado i mlecznej czekolady, przypominającym w smaku koktajle z awokado i odrobiną sosu czekoladowego, które odkryłam w Indonezji. Ich spód to połączenie kakao, daktyli, migdałów, płatków owsianych i soku pomarańczowego. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Ich smak i tekstura na pewno zaskoczy - myślę, że pozytywnie - osoby niewtajemniczone w ich skład. Tak się złożyło, że zrobiłam je w zeszły piątek, czyli w walentynki, więc nie obyło się bez serca na jednej z nich:). Muszę przyznać, że trochę się stresowałam w oczekiwaniu na reakcję, lecz szybko okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, bo tarta została zaaprobowana już po pierwszym kęsie i nawet pochwalona (muy buena!, powiedział):). Przepis zaczerpnęłam ze strony www.angiesrecipes.blogspot.com, na której znajdziecie wiele innych, bardzo oryginalnych i zdrowych przepisów.



Składniki (na 3 tarteletki o średnicy 12 cm):

Mus:

2 dojrzałe awokado
100 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Spód:

50 g płatków owsianych
80 g suszonych daktyli
50 g migdałów
2 łyżeczki kakao
3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Płatki mieszamy z sokiem pomarańczowym. W blenderze rozdrabniamy pokrojone daktyle i migdały. Mieszamy z płatkami i kakao. Wykładamy masą tarteletki i odstawiamy do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy drugi garnek lub miskę z pokrojoną czekoladą). Gdy przestygnie, wlewamy ją do naczynia blendera. Dodajemy kawałki awokado, miód, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i sól. Miksujemy na gładki i kremowy mus.

Wykładamy mus na spody tarteletek i schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem przyozdabiamy świeżymi lub suszonymi owocami, startą czekoladą, kakao lub kawałkami awokado.








Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Mój Boże, jak to pięknie wygląda... Cudowny przepis! A żeby było nieco zdrowiej, można by tak użyć gorzkiej czekolady i dodać do tego ksylitol? :) Myślałam też o odżywce białkowej o smaku czekolady, ale z proszku by chyba nie wyszło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gorzką czekoladą na pewno się sprawdzi:). Nie mogę natomiast powiedzieć niczego na temat odżywki białkowej o smaku czekolady, bo jeszcze jej na oczy nie widziałam!, ale przypuszczam, że tak jak mówisz: ''z proszku by chyba nie wyszło...":)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...