3 lutego 2014

Smażone omułki

Mule to jedne z owoców morza, które mogłabym jeść codziennie. Ciekawe w smaku, szybkie w przygotowaniu, pod warunkiem, że muszle są już czyste, bo ta czynność jest chyba najbardziej praco- i czasochłonna. Można je przygotować na bardzo wiele sposobów, ale mi najbardziej smakują te bez żadnych dodatków: oczyszczam dokładnie muszle skrobiąc je nożem i odrywając ''wąsy'' i następnie myjąc je pod bieżącą zimną wodą. Wkładam je do pustego garnka, przykrywam pokrywką i gotuję przez kilka minut, aż się otworzą - potrząsając od czasu do czasu garnkiem. Odcedzam i gotowe:).

Dziś jednak nie o tym sposobie. Przepis na smażone omułki, czyli mejillones fritos zaczerpnęłam z książki bardzo popularnej hiszpańskiej autorki kulinarnej Simone Ortega, której książka ''1080 recetas de cocina'' wydana po raz pierwszy w 1972 roku została sprzedana w ponad 3,5 milionach egzemplarzy  i doczekała się prawie 50-ciu wydań. Wiele późniejszych książek Ortega pisała wraz ze swoją córką Inés Ortega, wśród nich wydana w języku angielskim ''The Book of Tapas'', z której pochodzi przepis na smażone omułki i która zawiera nowe i tradycyjne przepisy na hiszpańskie tapas.

Sos, który przygotowałam do podania omułków pochodzi z tej samej książki, lecz z innego przepisu. Możecie go zastąpić każdym innym sosem pomidorowym, ketchupem czy sosem majonezowym lub podać je po prostu bez żadnego sosu, ale np. z sałatką.




Składniki (na 2 porcje):

0,5 kg omułków
90 ml białego wytrawnego wina + 1 łyżka
60 g mąki
50 ml mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia (np. słonecznikowy)
sól

sos:

2 suszone czerwone papryki (ñoras)
kawałek miąższu chleba, wielkości małego jajka
2 ząbki czosnku
szczypta płatków chili
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 bardzo dojrzały pomidor
sól i pieprz

Przygotowanie:

sos:


Suszone papryki dokładnie myjemy i wkładamy do naczynia wypełnionego gorącą wodą. Odstawiamy na co najmniej 30 minut. Odsączamy z wody, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.

Do naczynia blendera wkładamy chleb, czosnek, szczyptę soli oraz pokrojoną paprykę i szczyptę płatków chili. Dodajemy obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora oraz oliwę z oliwek i ocet. Rozdrabniamy wszystkie składniki na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki.

smażone omułki:

Wyrzucamy otwarte muszle, które się nie zamkną po uderzeniu nimi o twardą powierzchnię, oraz te pęknięte. Resztę muszli dokładnie czyścimy, skrobiąc je nożem i usuwając ''wąsy''. Następnie myjemy je pod bieżącą zimną wodą.

Wkładamy mule do garnka z pokrywką. Wlewamy wino oraz 90 ml zimnej wody. Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu przez około 5 minut lub do czasu, aż omułki się otworzą. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wyrzucamy zamknięte muszle. Z tych otwartych wyjmujemy omułki, kładziemy je na talerzu i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły. Wyrzucamy muszle.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy mleko, oliwę, 1 łyżkę wina i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Tuż przed smażeniem muli, do masy dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

Na głębokiej patelni lub w garnku grzejemy olej (powinien mieć około 180ºC). Mule wkładamy do masy i dokładnie je w niej obtaczamy. Przy użyciu szczypców wkładamy je na rozgrzany olej (po kilka naraz) i smażymy przez około 1 minutę lub do czasu, aż lekko się zarumienią i wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je z oleju łyżką cedzakową i kładziemy na papierowych ręcznikach. Podajemy gorące.





Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...