28 lutego 2014

Kruche ciastka, skąpane w miodzie i nasycone aromatem białego wina.

Pestiños, bo tak nazywają się przedstawione w tytule ciastka, przygotowywane są najczęściej w okresie Wielkiego Postu, a w szczególności w Wielkim Tygodniu (Semana Santa). Jak to zwykle bywa z tradycyjnymi przepisami, przepisów na pestiños jest niemal tyle ile hiszpańskich wsi. Niektórzy dodają się do nich ziarna anyżu, inni nie moczą ich w miodzie lecz posypują je cukrem, jeszcze inni zamiast w okresie Wielkiego Postu przygotowują je na święta Bożego Narodzenia. Sporne jest także ich pochodzenie - jedni uważają, że wywodzą się one z Sewilli, a inni, że to ciastka z Kordoby. Jedno jest pewne: są to ciastka andaluzyjskie, gdyż nie trudno zauważyć, że przypominają, aromatyczne i skąpane w miodzie, arabskie słodkości.



Składniki (na około 15 ciastek):

250 g mąki chlebowej (u mnie biała mąka orkiszowa)
3 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cynamonu
125 ml białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka ziaren anyżu
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy

400 ml oliwy
3 goździki
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
ziarna anyżu

120 ml miodu
120 ml wody

Wykonanie:

W garnku grzejemy oliwę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz skórkę z pomarańczy i smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy  goździki oraz trochę anyżu i smażymy jeszcze przez 5 minut. Zdejmujemy oliwę z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimna, przelewamy ją przez sitko żeby usunąć znajdujące się w niej skórki i ziarna.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy rozdrobnione drożdże, cynamon, sól, ziarna anyżu i skórkę otartą z 1/2 cytryny lub pomarańczy. Mieszamy wszystkie składniki i następnie dodajemy wino oraz 40 ml ostudzonej aromatyzowanej oliwy. Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Wkładamy masę do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby masa odpoczęła. 

Po tym czasie, rozwałkowujemy masę (powinna mieć około 2 mm grubości) i wycinamy z niej prostokąty. Łączymy dwa przeciwległe końce prostokątów.


Na patelni lub w garnku grzejemy pozostałą oliwę i smażymy na niej ciastka. Wykładamy je na papierowe ręczniki, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.


W międzyczasie przygotowujemy syrop z miodu. Na patelnię lub do garnuszka wlewamy miód i wodę. Gotujemy przez około 20-30 minut. Gdy syrop zacznie gęstnieć wkładamy do niego ciastka (po kilka naraz) i moczymy je w nim przez 2-3 minuty. Wykładamy gotowe ciastka na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.





Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. A masz moze przepis na huesillos de santo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Huesos de santo niestety jeszcze nie robiłam:(, i chyba jeszcze ich nigdy nie jadłam!. Zapisuję na liście ''do zrobienia'':)

      Usuń
  2. Podoba mi sie taki Wielki Post ;) W Irlandii nie mamy specjałów wielkopostnych, jedynie jutro jest Pancake Day i będziemy opychać się naleśnikami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłego i smacznego dnia ''pankejka'':)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...