20 lutego 2014

Kataloński pa amb tomàquet

Podsłyszałam kiedyś taki oto komentarz: ''W większości miejsc, w których podają pan con tomate, nie mają zielonego pojęcia jak się go przygotowuje''. Spowodował on, że za każdym razem gdy jadłam ten chleb w jakimś barze tapas lub restauracji zastanawiałam się, czy to ten właściwie przygotowany, czy też nie:). Zaczęłam szukać informacji na temat prawdziwego katalońskiego pa amb tomàquet i od tamtej pory jedno wiem na pewno: nie jest to kromka chleba posmarowana startym na tarce pomidorem, wymieszanym z oliwą z oliwek i solą!. Pan con tomate przygotowuje się wcierając w kromkę białego pieczywa dojrzałego pomidora (przekrojonego na pół), najlepiej jeśli jest to pomidor zwany tomate de colgar/tomàquet de penjar. W dawnych czasach, te właśnie pomidory pochodziły z nadwyżki letnich zbiorów i jedzone były sukcesywnie przez pozostałą część roku. Przywiązywano je jeden przy drugim na sznurku i wieszano np. na strychu, gdzie powoli sobie dojrzewały. Cechą charakterystyczną tych pomidorów jest to, że ich miąższ jest bardzo miękki, soczysty i łatwo odchodzi od skórki, w związku z tym, po wtarciu pomidora w chleb pozostaje z niego tylko skórka. Pan con tomate przygotowuje się ze świeżego pieczywa, lub z kromek chleba podpieczonych w piekarniku, tosterze lub na grillu, najczęściej jest to chleb zwany pan rústico/pa de pagès. Często, lecz nie zawsze, w pierwszej kolejności chleb pociera się przekrojonym ząbkiem czosnku. Następnie wciera się w niego pomidora, skrapia oliwą z oliwek i posypuje solą. Pa amb tomàquet można jeść bez żadnych dodatków lub np. z szynką serrano, kiełbasą chorizo czy z różnorodnymi serami. Kluczem do idealnego smaku pa amb tomàquet są bez wątpienia dobrej jakości składniki: chrupiące pieczywo, bardzo dojrzałe i soczyste pomidory oraz dobrej jakości oliwa z oliwek.




Składniki (na 2 porcje):

2 kromki chleba
1 bardzo dojrzały pomidor
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól



Przygotowanie:

Kromki chleba podpiekamy w piekarniku lub w tosterze. Wcieramy w nie przekrojony na pół ząbek czosnku.


Przekrawamy pomidora na pół i wcieramy go w chleb, starając się pozostawić na chlebie cały miąższ.



Następnie skrapiamy chleb oliwą z oliwek i posypujemy solą. Jemy natychmiast, żeby chleb nie zmiękł.



Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Ale mam teraz ochotę na taki pan con tomate. Szkoda, że w Polsce nie ma jeszcze tych przepysznych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć jakichkolwiek pomidorów, ważne żeby były bardzo dojrzałe i soszyste:). Niestety teraz pewnie większość z nich jest bez smaku:(.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...