12 lutego 2014

Karczochy faszerowane pieczarkami

Będąc w pełni sezonu na karczochy trudno jest przejść obojętnie obok straganów uginających się pod pięknymi karczochowymi kwiatami, dlatego to właśnie one zagościły dziś na moim stole. Można je przygotować na bardzo wiele sposobów: surowe, gotowane, smażone, panierowane, grillowane, itd., lecz ja najbardziej lubię te pieczone z odrobiną oliwy z oliwek i soli. Jedzenie ich przygotowanych w ten sposób jest w pewnym sensie zabawą, która polega na odrywaniu zewnętrznych liści - zbyt twardych, żeby je jeść - by dostać się do ich delikatnego rozpływającego się w ustach środka, zwanego sercem (hiszp. corazón).

Dzisiejszy przepis to karczochy faszerowane pieczarkami podsmażonymi z cebulą, posypane tartym serem i następnie grillowane w piekarniku. Przed zabraniem się do przygotowania karczochów polecam kilka praktycznych wskazówek:
  • Karczochy zachowają dłużej świeżość jeśli przechowujemy je w lodówce zawinięte w worek foliowy.
  • W trakcie ich przygotowania najlepiej założyć gumowe rękawiczki, aby zapobiec powstaniu ciemnych plam na dłoniach. 
  • Po obraniu bardzo szybko czernieją, dlatego zaleca się włożyć je do wody z sokiem z cytryny.



Składniki (na 4 porcje):

4 karczochy
300 g pieczarek
1 mała cebula 
tarty ser ( u mnie parmezan)
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki (do posypania przed podaniem)




Przygotowanie:

Napełniamy miskę wodą i dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odcinamy łodygę, 3-4 cm czubka karczochów oraz usuwamy twarde zewnętrzne liście. Przycinamy podstawę tak, aby była płaska i wkładamy  je do miski z wodą.

W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Dodajemy karczochy i gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do miękkości. Odcedzamy i kładziemy karczochy na papierowych ręcznikach odwracając je do góry nogami.

Na patelni grzejemy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Smażymy przez 10 minut, aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W międzyczasie, używając łyżeczki, wydrążamy środki karczochów. Wypełniamy je po same brzegi pieczarkami (można też dodać do pieczarek trochę tartego sera). Posypujemy tartym serem i grillujemy w nagrzanym piekarniku do czasu, aż ser się rozpuści. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.










Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Tak przepysznie wygląda! Koniecznie musze spróbować zrobić w domu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...