24 stycznia 2014

Zupa kastylijska

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa kastylijska o czosnkowym smaku - stąd zwana czasami zupą czosnkową (sopa de ajo) - i paprykowym aromacie, jest przykładem na to, że z niewielu i niewyszukanych składników zrobić można potrawę bardzo wyraźną w smaku, zadziwiająco prostą w przygotowaniu i  do tego pożywną.

Podstawowymi składnikami zupy kastylijskiej jest chleb, czosnek, szynka serrano oraz wędzona papryka w proszku. Przygotowuje się ją na bulionie drobiowym lub wodzie i tuż przed podaniem wrzuca się do niej surowe jajko, które po krótkim gotowaniu rozpada się na ścięte kawałki.


Składniki (na 2 porcje):

750 ml bulionu drobiowego
2 kromki chleba (może być czerstwy)
2 jajka
120 g szynki serrano pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (pimentón)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Obrany czosnek kroimy w plasterki i zarumieniamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodajemy chleb (w całości) i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy szynkę serrano. Po 3 minutach wsypujemy paprykę w proszku. Mieszamy wszystkie składniki i wyłączamy ogień. Papryka powinna smażyć się tylko przez chwilkę, jeśli będzie trwało to zbyt długo zrobi się ona gorzka.

Przekładamy wszystkie składniki do garnka, jeśli smażyliśmy je na patelni, i wlewamy gorący bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na samym końcu wbijamy do zupy surowe jajka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty.



Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. Patrząc na nią mam ochotę porządnie zmarznąć:). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno rozgrzeje do czerwoności:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie :) Nigdy nie umiem zrobić tak ładnego zdjęcia zupy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...