20 stycznia 2014

Serowe placuszki z wędzonym łososiem i awokado

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy naleśniki, zarówno te słodkie jak i te wytrawnie, z dodatkiem sera, dyni, ziemniaków, szpinaku czy innych warzyw - wszystkie, jak dla mnie, są znakomite. Pociąg do placuszków związany jest niewątpliwie z moim pochodzeniem, bo gdzie jeśli nie w Polsce czy innych krajach Europy Wschodniej, te właśnie rarytasy odgrywają jedną z pierwszorzędnych ról w codziennym jadłospisie. 

W Hiszpanii placków po prostu się nie jada, no może czasami te na słodko - właśnie przypomniałam sobie, że na Gran Canarii w karnawale przygotowuje się tortitas de carnaval, z anyżem i rodzynkami - i na pewno znaleźć można więcej takich regionalnych przykładów. Jedno jest pewne, placuszki nie są tradycyjnym hiszpańskim daniem.

Trochę na przekór hiszpańskiej tradycji, dziś proponuję sałatkę z awokado, pomidorów, wędzonego łososia z dodatkiem świeżej kolendry, podaną na serowych placuszkach ze szczypiorkiem. 




Składniki (na 1 dużą porcję - około 5 placuszków):

140 g białego sera
1 jajko
20 g mąki
1 łyżka posiekanego szczypiorku + 1 łyżeczka do posypania przed podaniem
2 łyżki oliwy
1 małe awokado
4 pomidory cherry
70 g wędzonego łososia
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:


Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę i jajko oraz szczypiorek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 4-5 porcji, które kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę i delikatnie spłaszczamy, nadając im kształt okrągłych placków.  Smażymy z obu stron, do zarumienienia.

Awokado kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, łososia porwanego dłońmi na małe części oraz posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Zachwycające zdjęcia i samo danie również ,ja robię placuszki ,kiedy chcemy trochę ,,odpocząć ,, od dań mięsnych ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję dziewczyny:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm to są moje smaki, zrobię sobie, ale z kozim twarogiem, bo mam nietolerancję na krowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kozim też na pewno będą smaczne:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...