13 stycznia 2014

Sałatka z konfitowaną kaczką, pomarańczą i granatem

Po świąteczno - noworocznych ekscesach kulinarnych, 12 winnych gronach zjedzonych w 12 sekund (w tym roku udało się dzięki małemu udogodnieniu: obraniu winogron ze skórki:)), nieziemsko długim odpoczynku w gronie najbliższych, który trwał aż do Trzech Króli - a potem jeszcze dodatkowy tydzień:). Z wciąż pełnym brzuchem, kilkoma dodatkowymi kilogramami, głową pełną wrażeń i nowych pomysłów, dziś oficjalnie powracam do kulinarnego blogowania życząc wszystkim odwiedzającym szczęśliwego 2014 roku!:).

Nowy rok rozpoczynam starym, bo już zeszłorocznym przepisem na sałatkę, którą zrobiłam w grudniu, tuż przed świąteczną przerwą wakacyjną. Do jej wykonania użyłam kaczego udka przygotowanego starą francuską metodą konserwowania jedzenia zwaną konfitowaniem (fr., hiszp. confit). Polega ona na powolnym gotowaniu kaczki we własnym tłuszczu, który po zastygnięciu konserwuje mięso. Najpierw mięso marynuje się w soli i przyprawach, a następnie powoli dusi się je w sosie własnym i tłuszczu. Wolna obróbka cieplna mięsa przygotowanego na gorącym smalcu powoduje, że mięso pozostaje kruche i soczyste.




Składniki (na 2 porcje):

1/2 owocu granatu
1 mała pomarańcza
1 kacze udko przygotowane metodą konfitowania (u mnie kupne)
4 orzechy włoskie
100 g dowolnej sałaty (u mnie escarola)

na sos winegret:

2 łyżki tłuszczu z konfitowania kaczki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki musztardy
4 łyżki soku z pomarańczy
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności proponuję przygotować sos winegret. Do miseczki lub małego słoika wlać tłuszcz z konfitowania kaczki. Dodać oliwę, ocet, cukier, musztardę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Połączyć składniki mieszając łyżeczką lub potrząsając zakręconym słoikiem.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Orzechy obrać i podzielić na mniejsze części. Porwać na kawałki kacze udko oraz podzielić na cząstki pomarańczę. Wybrać owoce granatu.

Na dnie talerza położyć sałatę, a na niej kawałki pomarańczy i kaczki. Posypać owocami granatu i orzechami włoskimi oraz polać sosem winegret. 


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...