8 listopada 2013

Ośmiornica po galicyjsku z ziemniakami

Ośmiornica po galicyjsku, czyli Pulpo a la Gallega (w Galicji nazywana Pulpo a feira)jest jednym z najprostszych dań hiszpańskiej kuchni. To ugotowana i pokrojona w plastry ośmiornica, podana na ugotowanych i pokrojonych ziemniakach, posypana sproszkowaną wędzoną papryką (pikantną lub nie) i grubą solą oraz polana oliwą z oliwek. Tradycyjnie ośmiornicę po galicyjsku serwuje się na drewnianych talerzach.

5 listopada 2013

Modra kapusta z jabłkiem i rodzynkami.

Modra kapusta to chyba jedyna jadalna rzecz, za którą nigdy nie przepadałam, aż całkiem niedawno przeglądając - nie wiem już, który raz - książkę ''What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs.'', natknęłam się na przepis na tę właśnie kapustę z dodatkiem jabłka, rodzynek i tymianku. Modra kapusta z tymi dodatkami, to - moim zdaniem - strzał w dziesiątkę:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...