31 października 2013

Krokiety (croquetas) z dyni i szynki serrano

Wszechobecna hiszpańska croqueta - podawana we wszystkich barach tapas, bardzo lubiana przez dzieci i zresztą często im serwowana ze względu na to, że łatwo jest w niej zakamuflować rybę, mięso czy warzywa to nic innego jak porcja owalnej lub okrągłej masy wykonanej z beszamelu i któregoś z przykładowych składników: drobno pokrojonej szynki, rozdrobnionego kurczaka, ryby, kalmarów, krewetek, sera czy rozdrobnionych warzyw - wariantów jest oczywiście mnóstwo. Porcję masy obtacza się w mące (czasami), w jajku, bułce tartej i następnie smaży się ją na złoty kolor w dużej ilości gorącego oleju.

Dzisiejsza propozycja to krokiety, które łączą w sobie słodki smak dyni i słonawy posmak szynki serrano, i w których wyczuwa się chrupiące kawałki orzechów włoskich. 

28 października 2013

Dynia z fasolą azuki

Popularna w krajach azjatyckich - w szczególności w Japonii i Chinach -  fasola azuki, zwana także czerwoną soją, zawiera duże ilości białka, żelaza, wapnia i kobaltu oraz aminokwasów. 

Pierwszy raz spotkałam się z azuki w Japonii, gdzie miałam okazję spróbować klejących i gumowatych (co wcale nie znaczy, że niesmacznych) klusek/ciastek z mąki ryżowej, czyli daifuku, zwanych także daifukumochi lub mochize słodkim nadzieniem z fasoli azuki Oprócz nadzienia do mochi, słodką pastę azuki używa się tam także do przygotowania innych tradycyjnych słodkości: ciast, lodów (np. przepysznych lodów z zielonej herbaty z nadzieniem z azuki), czy słodkich bułeczek anpan - oczywiście nadzianych pastą z azuki. W Barcelonie np. w jednej z japońskich restauracji spróbować można tiramisu z zieloną herbatą matcha i słodką pastą z fasoli azuki:)

Dzisiejszy przepis to połączenie ugotowanej fasoli azuki (tym razem w wersji wytrawnej, bez cukru) z dynią, pestkami dyni, oraz odrobiną zielonej papryczki chili i doprawionej sosem sojowym i olejem sezamowym.

24 października 2013

Łosoś na sałatce z awokado w sosie winegret z pomarańczy

Dziś proponuję trochę niecodzienny sposób podania łososia: z sosem winegret z soku z pomarańczy, na sałatce z awokado z dodatkiem płatków chili i świeżej kolendry. Tym z Was, którzy nie przepadają lub trochę z dystansem podchodzą do połączeń słodko-słonych polecam łososia w sosie z pikantną pastą miso i warzywamiłososia ze szpinakiem w pomidorach i sadzonym jajkiemtartę z łososiem i ogórkiem w słodko-kwaśnej marynacie z koperkiemłososia ze szpinakiem w cieście francuskim oraz łososia w porach.

22 października 2013

Zupa z soczewicy z batatami, grzybami i kasztanami

Ta bardzo gęsta i treściwa zupa jest kwintesencją tutejszej jesieni, gdyż zawiera trzy - moim zdaniem - najbardziej popularne tutaj jesienne produkty: bataty, kasztany i grzyby. 

Już od początku października miasto zapełnia się kioskami z pieczonymi batatami i kasztanami, i choć często, wciąż jeszcze, wysokie temperatury i słoneczne dni nie zachęcają do spożywania tych gorących przekąsek, mnie nastraja jesiennie ich zapach unoszący się w powietrzu i wpadający przez otwarte okno - nie wspominając o jego natężeniu po wyjściu z domu popołudniową porą:). 

Oprócz kasztanów i batatów, w każdym warzywniaku i oczywiście na targach, pojawiają się grzyby. Te najpopularniejsze tutaj to rydze, boczniaki, kurki i lejkowce dęte czyli czarne kurki, lecz znaleźć można także borowiki czy grzyby shiitake.

Niepowtarzalny smak tego jednogarnkowego dania, dopełnia dodana do niego mieszanka przypraw: kardamonu, goździków, kolendry, kurkumy, wędzonej papryki, gałki muszkatołowej, chili i cynamonu oraz ziół: tymianku, rozmarynu i szałwii. 

18 października 2013

Sałatka pomidorowa z tuńczykiem, jajkiem i czarnymi oliwkami

Bardzo prosta i niesamowicie smaczna sałatka z pomidorów wymieszanych z drobno pokrojoną cebulą, oliwą z oliwek i octem balsamicznym - takie niby nic... a jednak coś w niej jest:). 

Być może to smak i aromat, wciąż jeszcze dostępnych, intensywnie czerwonych tegorocznych pomidorów lub przepyszny sos, który powstaje poprzez połączenie soku z pomidorów z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i cebulą, lub po prostu dodanie do pomidorów tak podstawowych składników kuchni hiszpańskiej jak: czarne oliwki, tuńczyk (czasami zastępowany dorszem) i ugotowane na twardo jajko. Nie mam pojęcia... wiem jednak na pewno, że sałatka bardzo nam smakowała:).

Wywodzi się ona z regionu Murcji, gdzie nazywana jest ensalada murciana lub mojete huertano - mojar znaczy moczyć, a huerta to ogród warzywny. ''Moczenie'' w nazwie wzięło się od dużej ilości sosu pozostałego w sałatce po zjedzeniu jej składników, w którym zazwyczaj moczy się chleb, bo przecież grzechem byłoby wylać ten rarytas do zlewozmywaka:).

16 października 2013

Placki kukurydziane z kurczakiem i awokado

Dzisiejsza inspiracja pochodzi z Wenezueli. Kukurydziane placki/chlebki z nadzieniem z kurczaka i awokado to nic innego jak arepas Reina Pepiada, nazwane tak na cześć wenezuelskiej - i pierwszej pochodzącej z Ameryki Łacińskiej - Miss Świata (1955 r. ) Susany Duijm.

Do przygotowania chlebków potrzebna będzie podgotowana, biała mąka kukurydziana (harina precocida de maíz blanco), przeznaczona do kukurydzianych arepas lub tortillas. Mąkę miesza się z wodą i szczyptą soli tworząc zbitą masę, z której następnie formuje się okrągłe i dość grube placki. Zarumienia się je najpierw na patelni i następnie dopieka w piekarniku.

Nadzienie składa się z ugotowanej lub usmażonej i następnie rozdrobnionej piersi z kurczaka, którą łączy się z awokado, majonezem i czosnkiem. 



14 października 2013

Fasola z szałwią i kurkami

Dziś przepis na białą, drobną fasolę z boczkiem, cebulą i szałwią, którą proponuję podać z kurkami i szałwią smażonymi na maśle. 

Idealną do przygotowania tego dania białą fasolą jest popularna w Katalonii  fesols (kat.)/alubias (hiszp.) de Santa Pau,  pochodząca z okolic miejscowości Santa Pau położonej w ''komarce'' la Garrotxa (kat.)/la Garrocha (hiszp.). 

Fasola ta uprawiana jest na ziemiach wulkanicznych regionu i charakteryzuje się krótkim czasem gotowania ze względu na bardzo cienką skórkę ziaren. Po ugotowaniu jest bardzo miękka, ma bardzo delikatną teksturę i niezbyt mączystą konsystencję - po prostu rozpływa się w ustach.

11 października 2013

Polędwica wieprzowa w wine i winogronach

Sezon winogronowy w pełni, dlatego dziś proponuję polędwicę wieprzową z czerwonymi winogronami w sosie z czerwonego wina z szalotką i czosnkiem oraz z dodatkiem ziół: tymianku i rozmarynu. 

9 października 2013

Zupa krem z kalafiora z cebulą i migdałami

Kilka miesięcy temu zgłosiłam trzy przepisy do konkursu 14è Premi de Cuina Bonpreu-Esclat organizowanego przez 2 katalońskie markety: Bonpreu i Esclat.

Spośród kilku tysięcy nadesłanych receptur wyłoniono zwycięzców w kategorii przystawka, pierwsze i drugie danie, deser oraz najlepsza fotografia. Żaden z moich przepisów nie znalazł się niestety wśród zdobywców nagród :(.

Ucieszył mnie jednak fakt, że jedna z moich propozycji: Tofu w sezamie z roszponką i truskawkami w miodowo-imbirowym sosie winegret, została wybrana do opublikowania w książce ''Receptes amb molt de gust''. 

Dzisiejsza zupa krem to zwycięzca konkursu w kategorii pierwsze danie. Przepis przypadł mi do gustu ze względu na swą prostotę - zawiera tylko 3 składniki: kalafior, cebulę i migdały, a efekt, moim zdaniem, jest znakomity.

7 października 2013

Jajka faszerowane

Dziś proponuję zimną przekąskę w postaci faszerowanych jajek, czyli huevos rellenos. Oprócz żółtek jaj, do farszu dodałam tuńczyka i sardele z puszki oraz kapary. Na końcu farsz oprószyłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nadziałam nim białka jajek ugotowanych na twardo i przekrojonych wzdłuż na pół.


3 października 2013

Pasta z czarnych oliwek, bazylii i suszonych pomidorów

Wielu z Was zapewne miało okazję spróbować tapenade - prowansalską pastę z czarnych oliwek, kaparów, sardeli i oliwy z oliwek. Dziś proponuję pastę przypominającą tradycyjną tapenade, która oprócz czarnych oliwek i sardeli (hiszp. anchoas) zawiera suszone pomidory, świeżą bazylię i suszone oregano.

Nadaje się ona znakomicie do kanapek zarówno z serem jak i z wędliną, poza tym można ją podać jako sos do makaronu - dodając  trochę więcej oliwy z oliwek - lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. 

1 października 2013

Katalońska samfaina z dorszem

Samfaina, nazywana także sanfainą, to danie pochodzące z kuchni katalońskiej, w którego skład wchodzą warzywa pokrojone w dużą kostkę i następnie duszone na oliwie z dodatkiem czosnku. Podstawą potrawy jest cukinia, bakłażan, cebula a także - prawie zawsze - czerwona i zielona (pimiento italiano) papryka oraz starte na tarce pomidory. Czasami do potrawy dodaje się także tymianek, rozmaryn lub natkę pietruszki.

Najczęściej danie to spożywa się jako dodatek do mięs: królika, żeberek wieprzowych czy kurczaka lub do ryb takich jak dorsz czy tuńczyk, które smaży się razem z samfainą.

Dzisiejszy przepis to sanfaina con bacalao, czyli sanfaina z dorszem, przygotowana według przepisu z książki Ferrana Adrià ''La comida de la familia''.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...