28 września 2013

Omułki z pikantnym sosem pomidorowym

Omułki/mule z pikantnym sosem pomidorowym to popularna,  przede wszystkim w hiszpańskiej Galicji, przekąska nazywana mejillones en salsa picante lub tigres rabiosos.

Jak sama nazwa wskazuje - tigres (tygrysy), rabiosos (wściekłe)- nie jest to tapa dla wszystkich podniebień, lecz na pewno przypadnie ona do gustu miłośnikom pikantnych przekąsek. 

24 września 2013

Kurczak z figami zapiekany z cebulą i białym winem

Dziś kolejna propozycja na danie z figami. Tym razem to plasterki fig zawinięte w fileta z kurczaka i zapieczone z cebulą i białym winem. Jako dodatek proponuję figi posypane cukrem i następnie grillowane.

20 września 2013

Łosoś w sosie z pikantną pastą miso i warzywami

Pomysł na to danie jednogarnkowe zaczerpnęłam z jednej z japońskich restauracji, w której serwują przepyszną potrawę zwaną cazuela de salmón y verduras con salsa de miso picante, czyli kociołek z łososiem i warzywami w sosie z pikantnym miso.

Kilka dni temu, robiąc zakupy w sklepie z żywnością orientalną, zupełnie przypadkowo natknęłam się na gochujang - koreańską pikantną pastę miso - i od razu pomyślałam o łososiu z restauracji Tempura-Ya.

Do kociołka, oprócz łososia, dodałam poszatkowaną kapustę, brokuły oraz boczniaki, które można zastąpić grzybami shitake. 

18 września 2013

Pomidory faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Dziś polecam bardzo proste danie, do przygotowania którego wykorzystałam ten sam mięsny farsz, którym nadziałam argentyńskie pieczone pierogi (przepis na nie tutaj). 

Do mięsa dodałam tylko miąższ z pomidorów, trochę przecieru pomidorowego i kaszę kuskus, którą równie dobrze możecie zastąpić ryżem, komosą ryżową, kaszą lub soczewicą.


16 września 2013

Pieczone pierogi argentyńskie z mięsem

Dziś potrawa argentyńska: empanadas/empanadillas criollas z mięsem - typowe dla miasta Buenos Aires.

W Argentynie spotkać można zapewne niezliczone wersje tych pierogów - niestety jeszcze nie miałam okazji przekonać się o tym osobiście:(. W każdym razie w Barcelonie, gdzie w ostatnich latach otwarto sporo barów sprzedających te argentyńskie przysmaki, widziałam je z nadzieniem ze szpinakiem, serem, pomidorami, kurczakiem, tuńczykiem, szynką itd.

Te, które dzisiaj prezentuję na blogu to pieczone pierogi z masy z dodatkiem smalcu, nadziane farszem z mielonego mięsa, czerwonej i zielonej papryki, wędzonej papryki w proszku, z odrobiną płatków chili, kminem oraz z zielonymi oliwkami i ugotowanym na twardo jajkiem.

13 września 2013

Sałatka z faszerowanymi serem pleśniowym i zapiekanymi figami

Uwielbiam figi - nie tylko za ich słodycz, ale także za ich fotogeniczność, ich kształt przypominający głowicę berła królewskiego lub buławę i ich intensywny granatowo-fioletowy kolor.

Wiecie, że figi nie są owocami tylko owocostanem pestkowcowym?. Oprócz tego, całkiem niedawno dowiedziałam się, że niektóre drzewa figowe zwane po hiszpańsku breveras, bíferas lub reflorecientes owocują 2 razy w roku: w czerwcu i na przełomie sierpnia i września. Owoce z pierwszego zbioru zwane brevas to figi, które nie zdążyły dojrzeć jesienią i pozostają w stanie utajonym przez zimę, aby dojrzeć następnie wiosną przyszłego roku.  Są one większe, bardziej aromatyczne i mniej słodkie od owoców z drugiego zbioru zwanych figami (esp. higos).

Dzisiejszy przepis to sałatka z figami faszerowanymi serem pleśniowym (np. serem gorgonzola) i następnie zapiekanymi w piekarniku oraz z szynką serrano, orzechami włoskimi i sosem winegret z szalotką.

11 września 2013

Ryba z zielonym sosem mojo

Wspomniałam już w poście z przepisem na papas arrugadas, że zielony sos mojo (czyt.moho) ze świeżej kolendry, ziaren kminu, czosnku, oliwy z oliwek i octu winnego jest wspaniałym dodatkiem do ryb, w szczególności tych o białym mięsie.

Dziś proponuję przepis na smażone filety rybne np. z morszczuka, dorady, dorsza itd. z zielonym mojo i smażonymi warzywami.

9 września 2013

Kofty z soczewicą w sosie curry

Dziś polecam kofty, czyli kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem soczewicy i przyprawy garam masala, w sosie z czerwoną pastą curry, kurkumą, pomidorami, imbirem i mlekiem kokosowym.

Kofta, kafta, kufta, kufteh, itd. to nic innego jak okrągłe lub podłużne kotlety z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego wymieszanego z różnorodnymi przyprawami i czasami z cebulą, ryżem, warzywami czy bulgurem.

Tego typu kotlety popularne są w Indiach, gdzie często robi się je z warzyw lub z ryb, a nie z mięsa. Oprócz Indii, takie dania mięsne z dużą ilością przypraw i podawane często z sosami, są popularne także w Północnej Afryce, Azji, Europie Środkowej i w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym.

6 września 2013

Dżem brzoskwiniowy z kandyzowanym imbirem i cynamonem

Bardzo ciekawe połączenie brzoskwiń z pikantno-słodkim imbirem, który wyostrza smak owoców i sprawia, że zwyczajny dżem brzoskwinowy staje się dżemem oryginalnym :).

Polecam także kandyzowany imbir jako ''coś słodkiego'' do herbaty, kawy lub jako pikantno-słodką przekąskę w postaci imbirowego cukierka oraz jako dodatek do ciast, koktajli i deserów. 

4 września 2013

Papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaki z zielonym i czerwonym sosem mojo

Zapewne Ci z Was, którzy mieli okazję odwiedzić którąś z 7 Wysp Kanaryjskich spróbowali tego klasycznego kanaryjskiego dania: Papas arrugadas con mojo, czyli pomarszczone ziemniaki z sosem zwanym mojo (czyt. moho).

Dwa podstawowe rodzaje sosu mojo to: mojo rojo (mojo czerwone) i mojo verde (mojo zielone)Ten pierwszy, pikantny sos, który podawany może być także do mięs, przygotowuje się z pikantnej czerwonej papryki, wędzonej papryki w proszku, mielonego kminu, czosnku oraz oliwy z oliwek i octu winnego. Niektórzy dodają także kawałek czerstwego chleba i pomidory. Sos mojo zielony, podawany także do ryb, przygotowuje się ze świeżej kolendry lub natki pietruszki, kminu w ziarnach, czosnku oraz oliwy z oliwek i octu.

Do przygotowania papas arrugadas (na WK mówi się papas, a nie patatas) używa się malutkich ziemniaków kanaryjskich, które możecie zastąpić małymi młodymi lub starymi ziemniakami. Gotuje się je w wodzie z grubą solą i cytryną. Niektórzy, na czas gotowania - widziałam ten sposób w jednym z programów telewizyjnych - przykrywają ziemniaki kuchennym ręcznikiem i następnie pokrywką - podobno w ten sposób wytwarza się więcej pary i ziemniaki później lepiej się marszczą (próbowałam gotować je w ten sposób i niestety moje za bardzo nie pomarszczyły:)). Po ugotowaniu i odcedzeniu ziemniaków, podgrzewa się je jeszcze przez kilka minut, już bez wody, aby w ten sposób całkowicie się wysuszyły i na końcu posypuje się je drobną solą.


2 września 2013

Łosoś ze szpinakiem w pomidorach i sadzonym jajkiem

Dziś proponuję grillowanego łososia ze szpinakiem z pomidorami, kaparami, świeżą kolendrą i szczypiorkiem oraz sadzonym jajkiem smażonym na szpinaku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...