Hiszpańska nazwa tej potrawy to Merluza, czyli morszczuk en Gazpachuelo, czyli w Gazpachuelo.
Gazpachuelo w niektórych regionach Hiszpanii nazywana jest sałatka z drobno pokrojonej zielonej i czerwonej papryki, cebuli, czosnku i pomidora doprawiona oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. W innych natomiast, nazwę tę przypisuje się prostej w przygotowaniu zupie rybnej przyrządzonej na bazie bulionu rybnego i pasty z czosnku, żółtek jaj, oliwy z oliwek i chleba.
Jak sama nazwa wskazuje, Gazpachuelo pochodzi od popularnej w Hiszpanii zimnej zupy pomidorowej, czyli Gazpacho, którą przygotowuje się z pomidorów, papryki, cebuli, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek, octu i chleba (opcjonalnie).
Stąd nazwa Gazpachuelo: w przypadku sałatki ze względu na zawarcie w niej typowych warzyw Gazpacho: pomidor, papryka, cebula i czosnek; w przypadku zupy natomiast, ze względu na zawartość w jej składzie chleba, czosnku i oliwy z oliwek - innych podstawowych składników chłodnika Gazpacho.