30 sierpnia 2013

Sałatka z winogronami i smażonym serem brie

Dziś proponuję sałatkę z zielonych winogron i smażonego sera brie z sosem winegret z orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem.

Uważajcie na pszczoły i tym podobne owady podczas przygotowywania sosu!. Ja nabawiłam się strachu, gdy do kuchni wleciały, nie wiadomo skąd - trochę to dziwne w centrum dużego miasta - 2 ogromne pszczoły zwabione prawdopodobnie słodkim zapachem podgrzewanego miodu:).

28 sierpnia 2013

Dżem śliwkowo-figowy

Od zeszłego roku jest to moje ulubione połączenie owoców w dżemie: śliwki i figi z dodatkiem soku z pomarańczy i kandyzowanej lub otartej skórki z pomarańczy.

Inspirację zaczerpnęłam z bloga Bea w Kuchni, na którym znajdziecie wiele innych ciekawych kombinacji owocowych w dżemach.

26 sierpnia 2013

Patatas lub papas bravas

Smażone ziemniaki z sosem salsa brava, czyli patatas/papas bravas, to chyba jedna z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek, czyli tapas podawana do wina lub piwa. Bravo po hiszpańsku oznacza: dziki, drapieżny, wściekły i taki jest właśnie tradycyjny sos podawany do tego dania - bardzo pikantny.

Potrawa ta, to ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, smażone do zarumienienia na oleju, jak frytki i następnie polane pikantnym sosem pomidorowym. Spotkać można także ziemniaki najpierw ugotowane i następnie pokrojone w kostkę i usmażone. Podobnie jak sposób przygotowania ziemniaków, różne są także sosy do nich podawane. Ten klasyczny sos pochodzący z Madrytu i opatentowany w 1960 roku, to sos na bazie sosu pomidorowego i papryki cayenne

W Katalonii i w Walencji sos często przygotowuje się z oliwy z oliwek, wędzonej papryki w proszku, octu i papryczki chili zwanej guindilla i towarzyszy mu zazwyczaj sos alioli z czosnku i oliwy z oliwek (po katalońsku all to czosnek, a oli to oliwa)Czasami ziemniaki polewa się różowym sosem powstałym z wymieszania pikantnego sosu pomidorowego z majonezem.

23 sierpnia 2013

Ryż z ośmiorniczkami i fasolą ''Garrafón''

Fasola garrafón jest biała, duża, spłaszczona i dość szeroka, i to właśnie ona jest jednym z podstawowych składników klasycznej paelli walencjańskiej (paella valenciana).

Oprócz fasoli garrafón (cat. garrafó), do paella velenciana dodaje się także zieloną, spłaszczoną i szerszą od naszej szparagowej, fasolkę zwaną w Walecji bachoqueta.

Nie rozpisuję się już więcej o paelli walencjańskiej, bo dziś nie o tym daniu mowa. Poświęcę jej w przyszłości osobny post z przepisem na jej wykonanie;)

Dziś przepis na ryż z ośmiorniczkami, które można zastąpić krążkami kalmarów, chipirones lub puntillas, czyli malutkimi kalmarami, które je się w całości.

Fasolę garrafón zastąpić można naszą fasolą Jaś, którą przed dodaniem do ryżu należy namoczyć i być może trochę podgotować, trudno mi powiedzieć. W każdym razie garrafón kupuje się zamrożoną i taką też dodaje się ją do ryżu.


21 sierpnia 2013

Pikantna granita arbuzowa

Dziś coś dla miłośników pikantnych, orzeźwiających deserów owocowych: granita z arbuza z dodatkiem płatków chili i soli ;).

Zgodnie z powiedzeniem: ''Los alimentos que calientan la boca enfrían el cuerpo'', czyli ''Pokarm/jedzenie, które rozgrzewa usta chłodzi ciało", pikantne potrawy są znakomite na upalne dni.

Bez wątpienia, pierwsza rzecz jaką odczuwamy jedząc coś pikantnego to uczucie gorąca i pieczenie w ustach. Następnie zaczynamy się pocić i to właśnie pojawienie się potu na naszych ciałach powoduje odczucie chłodu.

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego w krajach, w których wysokie temperatury dominują przez cały rok np. w Tajlandii, Indonezji, czy Meksyku spożywa się pikantne potrawy?. Prawdopodobnie jest tak dlatego, że w ten sposób mieszkańcy tych krajów zwalczają ciągłe upały.

Przepis pochodzi z książki Katie Quinn Davies  ''What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs''.

19 sierpnia 2013

Tajskie Satay wieprzowe

Satay, to danie pochodzące prawdopodobnie z indonezyjskiej Sumatry lub Jawy i popularne również w innych krajach Azji Południowo - Wschodniej: w Malezji, Singapurze, Tajlandii i na Filipinach.

Potrawa ta, to szaszłyki przygotowane z kawałków mięsa (kurczaka, wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny), krewetek lub ryby nadzianych na bambusowe patyczki i następnie grillowanych.

Często marynuje się składniki szaszłyków w marynacie z dodatkiem kurkumy, która nadaje im charakterystyczny żółty kolor. 

W Tajlandii mięso do Satay marynuje się w mleku kokosowym z dodatkiem przypraw: kolendry, kminu, kurkumy i orzeszków ziemnych i podaje się je z pikantnym sosem z papryczek chili, szalotek, octu ryżowego i cukru.

Szaszłyki często podaje się z ogórkami w occie aromatyzowanym kolendrą, imbirem i papryczkami chili (Ajat dtaeng gwa) lub serwuje się je ze świeżym ogórkiem pokrojonym na plasterki i skropionym słodko - pikantnym sosem na bazie octu ryżowego.

16 sierpnia 2013

Sałatka z morszczukiem i warzywami

Hiszpańska nazwa tej potrawy to Merluza, czyli morszczuk en Gazpachuelo, czyli w Gazpachuelo.

Gazpachuelo w niektórych regionach Hiszpanii nazywana jest sałatka z drobno pokrojonej zielonej i czerwonej papryki, cebuli, czosnku i pomidora doprawiona oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. W innych natomiast, nazwę tę przypisuje się prostej w przygotowaniu zupie rybnej przyrządzonej na bazie bulionu rybnego i pasty z czosnku, żółtek jaj, oliwy z oliwek i chleba.

Jak sama nazwa wskazuje, Gazpachuelo pochodzi od popularnej w Hiszpanii zimnej zupy pomidorowej, czyli Gazpacho, którą przygotowuje się z pomidorów, papryki, cebuli, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek, octu  i chleba (opcjonalnie).

Stąd nazwa Gazpachuelo: w przypadku sałatki ze względu na zawarcie w niej typowych warzyw Gazpacho: pomidor, papryka, cebula i czosnek; w przypadku zupy natomiast, ze względu na zawartość w jej składzie chleba, czosnku i oliwy z oliwek - innych podstawowych składników chłodnika Gazpacho.

14 sierpnia 2013

Letnie ''rollsy'' ryżowe z krewetkami

Dziś polecam sałatkę z krewetkami, awokado, mango, ogórkiem, sałatą, świeżą miętą i kolendrą podaną w formie krokietów z papieru ryżowego.

Takie letnie rollsy, czyli naleśniki, krokiety lub zwane w Polsce sajgonki są bardzo popularne w Chinach oraz w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie je się je zazwyczaj z różnego rodzaju dipami i sosami.

Istnieją niezliczone warianty tej potrawy. Nadziewa się je najczęściej mięsem lub krewetkami i warzywami, a spożywa się je na zimno lub smażone. 

12 sierpnia 2013

Rocambolesc i Girona oraz Costa Brava

Zapewne wielu z Was słyszało o El Celler de Can Roca, hiszpańskiej restauracji zlokalizowanej w katalońskiej Geronie/Gironie, która znalazła się na pierwszym miejscu w rankingu najlepszych restauracji świata przygotowywanym przez 900 ekspertów z branży restauracyjnej - Pellegrino World's 50 Best Restaurant.

Restauracja ta, prowadzona jest przez trzech braci: Joan, Jordi i Josep. Pierwszy jest szefem kuchni, drugi odpowiada za desery, a trzeci jest specjalistą od win i szefem sali.

Oprócz restauracji El Celler de Can Roca, która posiada 3 gwiazdki Michelin, do rodziny Roca należy także bar-restauracja rodziców braci Roca: Can Roca, Restauracja Roca Barcelona (jedna gwiazdka Michelin) i lodziarnia Rocambolesc znajdująca się w centrum Girony (podobno całkiem niedawno otwarto drugą w miejscowości Platja d'Aro na Costa Brava).

W zeszłym miesiącu, podczas weekendowego wyjazdu na Costa Brava, postanowiłam spróbować lodów z lodziarni słynnego Jordi Roca. Jakie wrażenia?: przystępne ceny i oryginalne smaki lodów oraz dodatki. Sami zobaczcie:) tutaj:  http://www.rocambolesc.com lub poniżej.


9 sierpnia 2013

Indonezyjska sałatka Gado-gado

Słowo gado-gado w języku indonezyjskim oznacza: mieszanka, różnorodny, różnobarwny - i taka jest właśnie sałatka gado-gado pochodząca z indonezyjskiej wyspy Jawa.

W jej skład wchodzą różnorodne warzywa (niektóre z nich surowe, inne ugotowane na półtwardo): kapusta lub sałata, kalafior, zielona fasolka szparagowa, kiełki sojowe, ziemniaki, pomidory, ogórek; często do sałatki dodaje się tofu i/lub ugotowane na twardo jajko.

Ważnym, jeśli nie najważniejszym i trochę praco i czasochłonnym elementem gado-gado jest sos satay, przygotowywany m.in. z prażonych orzeszków ziemnych i/lub masła orzechowego, czosnku, soku z cytryny lub z limonki, cukru, papryczki chili lub pikantnego sosu oraz z mleka kokosowego.

7 sierpnia 2013

Maślane ciastka z gofio z cynamonem

O gofio -  mące z prażonych i następnie mielonych ziaren zbóż - pisałam już przy okazji przepisu na mus z gofio.

Dziś proponuję - muszę przyznać, że zaskakująco smaczne - maślane,  o jedwabistej teksturze i rozpływające się w ustach: ciastka z gofio z dodatkiem cynamonu.


5 sierpnia 2013

Ryż z sadzonym jajkiem, smażonym bananem i sosem pomidorowym

Dzisiejsza propozycja to ryż z sadzonym jajkiem, smażonym bananem i sosem pomidorowym, czyli po hiszpańsku: Arroz a la cubana. 

Tak naprawdę nie wiadomo skąd wywodzi się to powszechnie znane w hiszpańskiej kuchni danie, jedno jest pewne: nie jest to danie kubańskie.

Jak to zwykle bywa istnieje wiele wersji tego dania: w niektórych regionach zamiast smażonego banana podaje się smażoną kiełbasę Frankfurt lub bekon, w innych banana i kiełbasę.

2 sierpnia 2013

Sałatka z dorszem, pomarańczą i czarnymi oliwkami

To sałatka zwana po hiszpańsku: Remojón andaluz lub Ensalada de bacalao y naranja, czyli Remojón andaluzyjski lub sałatka z dorsza i pomarańczy, która łączy słodycz i rześkość pomarańczy z morskim smakiem ryby w postaci dorsza.

Sałatka ta, popularna przede wszystkim w Granadzie, Almerii i Maladze, posiada niezliczoną ilość wariantów. W niektórych regionach do sałatki dodaje się solonego dorsza, w innych rybę się piecze, a w jeszcze innych używa się dorsza surowego.

Zawartość pomarańczy wskazuje na to, że jest to sałatka typowa dla przełomu jesieni i zimy, gdyż właśnie w tym okresie zbiera się te owoce. Tradycyjnie przygotowywano ją na ''zabijanie świni'', które w wielu regionach odbywało się na Św. Marcina (San Martín), czyli około 11 listopada. 

W dzisiejszych czasach, także w sierpniu można kupić bez problemu pomarańcze i dzięki temu można przygotować tę sałatkę także w upalne letnie dni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...