31 lipca 2013

Lody z trzech mlek z czereśniami w brandy

Dziś polecam bardzo mleczne lody - deser w sam raz dla miłośników mleka :). 

Deser z trzech mlek jest bardzo popularnym w Ameryce Łacińskiej ciastem biszkoptowym moczonym w śmietanie, mleku kondensowanym i mleku zagęszczonym - stąd nazwa: pastel/postre de tres leches, czyli ciasto/deser z trzech mlek.

Do lodów dodałam czereśnie w brandy - połówki owoców i sos. Można dodać inne ulubione owoce: jagody, wiśnie, porzeczki lub np. dulce de leche.

29 lipca 2013

Pikantna sałatka z marchewki

Istnieją niezliczone wersje sałatki z marchwi w stylu marokańskim, ale wszystkie zawierają 3 składniki: słodkie przyprawy np.:goździk, cynamon; świeże zioła i sos z dodatkiem cytryny. 

Sałatka ta pasuje doskonale do smażonych ryb i podawana może być zarówno na zimno jak i na ciepło.

26 lipca 2013

Papryki de piquillo nadziewane owocami morza

Jakiś czas temu w tym poście pojawił się przepis na nadziewane papryczki del/de piquillo - Papryki nadziewane kremem z dorszaDziś proponuję nadzienie z owocami morza: krewetkami, omułkami i biała rybą.

24 lipca 2013

Ryba Gallo w czosnku

W tym przepisie rybę Gallo można zastąpić jakąkolwiek inną świeżą rybą o białym mięsie. 

Gallo należy do rodziny ryb flądrokształtnych zwanych także płastugami ze względu na spłaszczone bocznie ciało. Jeden bok tych ryb jest pozbawiony oczu natomiast drugi ma ich dwoje - ten drugi bok posiada także czynną szczelinę skrzelową.

Ryby te, żyją przy dnie mórz pokrytych piaskiem, na głębokości 1000-900 m. W Hiszpanii znaleźć je można w zachodniej części Morza Sródziemnego (Mar Mediterráneo) i w Morzu Kantabryjskim (Mar Cantábrico).

Proponuję przygotowanie ryby z refrito de ajo, czyli prostym, typowym w kuchni śródziemnomorskiej sosem z czosnku, oliwy z oliwek i octu.

22 lipca 2013

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i jajkami przepiórczymi

Dziś polecam sałatkę z młodych ziemniaków z groszkiem i jajkami przepiórczymi w pesto z bazylii i natki pietruszki.

19 lipca 2013

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w winie Pedro Ximénez

Sos przygotowany na bazie słodkiego wina Pedro Ximénez, to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs w hiszpańskich restauracjach lat 90-tych. 

W tym właśnie okresie bardzo modne było przyrządzanie mięs (wołowiny, kaczki czy wieprzowiny) z dodatkiem tego właśnie wina, któremu często towarzyszyło foie.

Wino Pedro Ximénez, Pedro Ximén lub Pedro Jiménez, to słodkie wino deserowe o ciemnej barwie, które pochodzi z trzech rejonów słonecznej Andaluzji: Marco de Jerez, Montilla-Moriles i Málaga. Robi się je z suszonych na słońcu, białych winogron szczepu Pedro Ximénez.

17 lipca 2013

Zimna zupa migdałowo-melonowa

Dziś ciąg dalszy orzeźwiających zup - tym razem proponuję lekką i pożywną zupę z migdałów i melona z dodatkiem czosnku i mięty.

15 lipca 2013

Kotlety z soczewicy i komosy ryżowej

Dziś polecam kotlety wegetariańskie z soczewicy i komosy ryżowej z dodatkiem czerwonej i zielonej papryki, młodego czosnku, świeżego imbiru oraz przypraw: kminu, kolendry, kurkumy, wędzonej papryki i pieprzu.

Do podania kotletów polecam sos z jogurtu greckiego z dodatkiem pasty sezamowej tahini i soku z cytryny.

12 lipca 2013

Koktajl krewetkowy z różowym sosem

Koktajl krewetkowy - to bardzo prosta w przygotowaniu, lekka i orzeźwiająca sałatka, której podstawowymi składnikami są: liście sałaty, krewetki i sos na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy oraz odrobiną brandy, tabasco i ketchupu - ten ostatni zabarwia sos na różowo, stąd nazwa.

Najpopularniejszym sposobem podania koktajlu krewetkowego jest umieszczenie wszystkich jego składników - w tej wersji: krewetek, ananasa, awokado i sałaty - w szklanym kieliszku i polanie ich sosem.

10 lipca 2013

Salmorejo, czyli kremowy chłodnik pomidorowy

Salmorejo (czyt. salmoreho) to zimna zupa krem z pomidorów pochodząca z hiszpańskiej Kordoby (Córdoba). Przygotowuje się ją rozdrabniając pomidory, chleb (bez skórki) i czosnek, do których następnie dodaje się oliwę z oliwek, sól i czasami ocet. Ze względu na zawartość chleba, zupa uzyskuje konsystencję bardziej przypominającą sos czy puré niż zupę. Podaje się ją z kawałkami szynki serrano, z ugotowanym na twardo i drobno pokrojonym jajkiem lub z grzankami.

8 lipca 2013

Warzywne samosy w papierze ryżowym z miętowym sosem

Natknęłam się na te samosy już jakiś czas temu robiąc codzienny przegląd blogów i muszę przyznać, że przepis ten od razu przypadł mi do gustu.

Samosy te tylko kształtem przypominają te tradycyjne indyjskie specjały nadziane ostro przyprawionym farszem z ziemniaków i groszku lub z mięsa. 

Poza różnicą w składzie farszu, w którym znajduje się ciecierzyca, groszek, szpinak, wiórki kokosowe, nerkowce i marchewka, inne jest także ciasto w które zawinięty jest farsz. Tradycyjne samosy zawija się w płaty cienkiego ciasta podobnego do ciasta filo i smaży się je następnie na oleju, te natomiast zawija się w papier ryżowy i piecze się je w piekarniku.

Bardzo ciekawy w smaku jest również sos z którym autorka przepisu proponuje podawać samosy: ze świeżej mięty z dodatkiem świeżego imbiru, chili, soku z limonki i daktyli - bardzo orzeźwiający w smaku.

5 lipca 2013

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z krewetkami i czereśniami

Chłodnik migdałowo-czosnkowy, czyli ajoblanco/ajo blanco, to  bardzo popularna w kuchni andaluzyjskiejzimna i sycąca zupa o białym kolorze.

Podstawowe składniki tej zupy to: chleb namoczony w wodzie, migdały, czosnek, woda, oliwa z oliwek sól i ocet (niekoniecznie). Najczęściej podaje się ją z winogronami lub z kawałkami melona.

Propozycja na dziś, to chłodnik ajoblanco z krewetkami i czereśniami z dodatkiem sosu z resztek po krewetkach duszonych w białym winie i następnie rozdrobnionych z kilkoma listkami bazylii.

3 lipca 2013

Papryczki z Padrón

Papryczki z Padrón, czyli Pimientos de Padrón, to bardzo proste w przygotowaniu - pod warunkiem, że uda się kupić odpowiednie papryczki - i jedno z najbardziej popularnych w całej Hiszpanii dań tapas.

Papryczki te, są małe, zielone i bardzo nieprzewidywalne dlatego, że niektóre z nich są pikantne, ale nie wszystkie - jedząc je, nigdy nie wiemy kiedy i czy natrafimy na ostrą niespodziankę. Mówi się, że z siedmiu zjedzonych papryczek jedna będzie pikantna, ale tak naprawdę to jedna wielka niewiadoma.

Pochodzą one z Galicji, z osady Hebrón położonej niedaleko miejscowości Padrón zlokalizowanej w prowincji La Coruña (gal. A Coruña), gdzie zaczęli je uprawiać franciszkanie z tamtejszego klasztoru - papryczki dotarły tam prawdopodobnie w XVII wieku z Meksyku.

Zbiera się je, gdy są jeszcze małe, gdyż wtedy mają najintensywniejszy smak. Ich zbiór rozpoczyna się w maju i trwa do końca lata. Każdego roku, w pierwszą sobotę sierpnia w Hebrón ma miejsce paprykowa fiesta, czyli święto poświęcone tym właśnie przepysznym papryczkom.

1 lipca 2013

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i chrupiącą szynką serrano

Kolejna letnia sałatka, która oprócz grillowanych brzoskwiń i chrupiącej szynki serrano zawiera ser mozzarella, fenkuł (koper włoski) i rukolę. Wszystkie składniki polane są sosem winegret.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...