Papryczki z Padrón, czyli Pimientos de Padrón, to bardzo proste w przygotowaniu - pod warunkiem, że uda się kupić odpowiednie papryczki - i jedno z najbardziej popularnych w całej Hiszpanii dań tapas.
Papryczki te, są małe, zielone i bardzo nieprzewidywalne dlatego, że niektóre z nich są pikantne, ale nie wszystkie - jedząc je, nigdy nie wiemy kiedy i czy natrafimy na ostrą niespodziankę. Mówi się, że z siedmiu zjedzonych papryczek jedna będzie pikantna, ale tak naprawdę to jedna wielka niewiadoma.
Pochodzą one z Galicji, z osady Hebrón położonej niedaleko miejscowości Padrón zlokalizowanej w prowincji La Coruña (gal. A Coruña), gdzie zaczęli je uprawiać franciszkanie z tamtejszego klasztoru - papryczki dotarły tam prawdopodobnie w XVII wieku z Meksyku.
Zbiera się je, gdy są jeszcze małe, gdyż wtedy mają najintensywniejszy smak. Ich zbiór rozpoczyna się w maju i trwa do końca lata. Każdego roku, w pierwszą sobotę sierpnia w Hebrón ma miejsce paprykowa fiesta, czyli święto poświęcone tym właśnie przepysznym papryczkom.