28 czerwca 2013

Kruche babeczki z czereśniami

Dziś polecam kruche babeczki nadziewane czereśniami z ciasta z dodatkiem mąki orkiszowej. 

26 czerwca 2013

Makaron soba z bakłażanem i mango

Dziś polecam sałatkę z zimnego, orzeźwiającego makaronu soba z mango i smażonym bakłażanem, z dodatkiem bazylii i kolendry, w słodko-kwaśnym sosie z czerwoną papryką chili.

Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi pt. ''El Gourmet Vegetariano'' lub w wersji angielskiej ''Plenty''.



24 czerwca 2013

Sałatka Waldorf

Dziś propnuję sałatkę Waldorf - z selera naciowego, orzechów włoskich i jabłka.

Przepis na tę sałatkę został wymyślony przez kucharzy sławnego w latach dwudziestych minionego wieku nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria.

Od tamtej pory, sałatka ta dzięki swej oryginalności bazującej się na słodko-kwaśnym smaku zyskała sławę i podawana jest w restauracjach na całym świecie.


21 czerwca 2013

Dżem truskawkowo-ananasowy z wanilią

Sezon na truskawki już się niestety powoli tutaj kończy ;(, dlatego wykorzystując resztki tych owoców, które można jeszcze gdzieniegdzie kupić przygotowałam ten oto dżem z truskawek i ananasa z miąższem, lub jeśli ktoś woli: z ziarenkami, laski wanilii. Bardzo ciekawe połączenie. 


19 czerwca 2013

Klopsy z indyka i cukinii

Dziś polecam kolejny przepis z książki Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi ''Jerusalem''. Tym razem to kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem cukinii, świeżych ziół: szczypiorku, mięty, kolendry oraz mielonego kminu i pieprzu cayenne.

Klopsy podaje się z sosem z jogurtu greckiego i kwaśnej śmietany z dodatkiem startej skórki i soku z cytryny, czosnku i sumaku - przyprawy w postaci brązowo-czerwonego proszku o kwaskowym smaku używanej w kuchni arabskiej i tureckiej.

17 czerwca 2013

Coca z czereśniami

Dziś proponuję słodką wersję ''koki'': coca de cerezas (hiszp.) lub coca amb cireres/coc de cireres (kat.), czyli koka z czereśniami popularna przede wszystkim w dwóch miejscach: w Reus (powiat Tarragona) oraz w Salzadella (powiat Castellón).

Tradycyjna koka z czereśniami to duże i okrągłe ciasto drożdżowe pokryte czereśniami z pestkami i posypane obficie cukrem. 

Zamiast jednej dużej drożdżówki przygotowałam 4 małe i zamiast czereśni z pestkami postanowiłam je wydrążyć.

14 czerwca 2013

Smażone sardele

Obtoczone w mące i smażone na oleju, świeże sardele (boquerones fritos), podawane z ćwiartkami cytryny, której sokiem skrapia się ryby przed jedzeniem, są bardzo popularną przekąską czyli 'tapą'. 

Jest to typowa letnia tapa sprzedawana w Andaluzyjskich (i nie tylko) kioskach z żywnością umieszczonych na tamtejszych plażach, czyli w chiringuito i w barach tapas.

12 czerwca 2013

Coca z pieczoną papryką i sardynkami

Coca (koka) to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych potraw pochodzących z Katalonii, którą kupić można tutaj we wszystkich piekarniach i którą bardzo często przygotowuje się w tutejszych domach.

Oprócz Katalonii, coca popularna jest także na Balearach, w Aragonii, Walencji i w Andorze.

Można ją spotkać w wersji słonej - nazywanej czasami bliźniaczą siostrą włoskiej pizzy - lub w wersji słodkiej.

Wyróżnić można ''kokę'' przykrytą (tapada), czyli z nadzieniem w jej wnętrzu, ''kokę'' otwartą (abierta) lub płaską (plana), czyli z nadzieniem na wierzchu placka (większość z nich to właśnie te otwarte) oraz ''kokę'' z dziurką (agujereada), czyli z dziurką w środku nazywaną także roscón.

Wśród słonych, te najpopularniejsze to: coca de aceitunas (z oliwkami), coca de atún (z tuńczykiem), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura, czyli z warzywami zwana także coca de escalivada lub coca de recapte.

Wśród słodkich spotkać można: coca de cristal (cienki, podłużny placek z karmelizowanym cukrem i anyżem oraz czasami z orzeszkami piniowymi) - bardzo popularna w Barcelonie, coca de reyes lub roscón de reyes - ''koka'' przykryta, z dziurką i z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą je się w Święto Trzech Króli i w której ukryta jest mała figurka (najczęściej jednego z 3 króli) i ziarno bobu. 

Według tradycji ten kto natrafi podczas jedzenia na ziarno bobu powinien zapłacić za roscón, natomiast osoba która znajdzie w swojej porcji ciasta figurkę powinna założyć na głowę pozłacaną koronę z kartonu, która przyozdabia środek ''koki''.


10 czerwca 2013

Sałatka z awokado (z krewetkami, porem, jabłkiem i rzeżuchą)

Dziś proponuję sałatkę z awokado serwowaną w łupinach po tym owocu. 

Awokado rozdrabnia się widelcem i dodaje się do niego pokrojone krewetki, jabłko, por oraz startą skórkę i sok z cytryny.

Sos przygotowuje się z greckiego jogurtu, majonezu, sosu pomidorowego oraz z odrobiny musztardy i czerwonej papryki w proszku.

Tak przygotowaną sałatkę wkłada się następnie w łupiny po awokado, a na wierzchu kładzie się rzeżuchę.

7 czerwca 2013

Makaron soba z wodorostami wakame

O wodorostach pisałam już w tym poście, dzisiaj czas na bardzo popularny w Japonii, makaron soba.

Makaron soba, to makaron z mąki gryczanej spożywany w zimowych miesiącach na ciepło - w zupach z dodatkiem smażonego tofu, warzyw czy mięsa: Kake-soba, Tsukimi-soba (z surowym jajkiem), Tempura-soba (z tempurą), Kamonanban (z kaczym mięsem) itd

Latem natomiast makaron przygotowuje się na zimno: Mori-soba, Zaru-soba (z cienkimi paskami sprasowanych wodorostów nori), Soba-maki (makaron soba zawinięty w algę nori i przygotowany jak makizushi), itd. Makaron je się, mocząc każdy kęs w sosie, np.w sosie sojowym zmieszanym ze szczypiorkiem i odrobiną wasabi.

W Japonii bardzo popularne są bary/restauracje soba, w których podaje się dania przygotowane na bazie tego właśnie makaronu, taki makaronowy fast food.

Wiecie, że Japończycy podczas jedzenia dań z makaronem w formie spaghetti siorbią, wciągając kluski w taki sposób, w jaki robią to u nas dzieci?. Dla Japończyka jeść makaron czy zupę bezgłośnie to tak, jakby pozbawić się połowy przyjemności.


Dzisiejszy przepis na makaron soba, to zimne danie z wodorostami wakame, prażonym sezamem, świeżą kolendrą, miętą i rzeżuchą, w pikantnym sosie z czerwoną papryką chili, sokiem z limonki i świeżym imbirem.

5 czerwca 2013

Dżem z nieśplików japońskich i ananasa

Nieśplik japoński, po hiszpańsku níspero, to owoc, który można kupić tutaj wczesną wiosną w niemal każdym sklepie z owocami.

Owoc ten porównywany jest czasami do jabłka ze względu na dużą zawartość cukru i pektyny. Nieśpliki są żółte lub pomarańczowe oraz gładkie lub pokryte meszkiem. Mają okrągły lub owalny, lekko gruszkowaty kształt. 

Ich miąższ jest soczysty i aromatyczny oraz słodki z kwaśnym posmakiem, dlatego często wykorzystuje się je do pieczenia ciast oraz robi się z nich dżemy czy galaretki.

3 czerwca 2013

Flan szparagowy z kaparami

Tradycyjny hiszpański flan, to deser, którego podstawowym składnikiem jest roztrzepane jajko, które miesza się z mlekiem aromatyzowanym wanilią, cynamonem i skórką z cytryny. 

Flan przygotowuje się w kąpieli wodnej (baño María), czyli umieszczając foremki z deserem w naczyniu z wodą i następnie piekąc je w piekarniku. Dzięki temu uzyskuje on lekką, żelatynową i kremową konsystencję.

Flan, który dziś chcę Wam zaproponować, to nie deser, lecz wytrawna potrawa z jajek, zielonych szparagów, cebuli, zielonej papryki i kaparów z dodatkiem gałki muszkatołowej i cynamonu, którą można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do mięs lub ryb.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...