Dziś bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser zainspirowany bardzo popularnym w Hiszpanii sposobem podawania truskawek: zalanych świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Do tego tradycyjnego przepisu dodałam tylko posiekane liście mięty. Efekt?....Oceńcie sami;)
31 maja 2013
29 maja 2013
Krewetki w szynce serrano i zielonej papryce
Dziś propozycja na hiszpańską przekąskę, czyli tapas. Nazwa tapas pochodzi od słowa tapa, które oznacza: przykrywka, wieczko.
Pochodzenie tapas wiąże się z dawnym zwyczajem przykrywania kieliszków i szklanek z winem - spożywanych najczęściej w karczmach - kawałkiem chleba lub plastrem szynki, aby w ten sposób uniemożliwić wlatywanie do ich wnętrza much czy osadzanie się kurzu.
Tapa, to przekąska podawana w większości hiszpańskich barów jako dodatek do napojów - nie tylko alkoholowych. Najczęściej oczywiście płaci się zarówno za napój jak i za przekąskę, ale w niektórych miastach i wioskach w Andaluzji np. w Granadzie, tapas do napojów są za darmo.
Hiszpanie mają w zwyczaju chodzić od baru do baru i spożywać w każdym z nich po jednym napoju z przekąską, co nazywane jest tapear lub ir de tapas.
Hiszpanie mają w zwyczaju chodzić od baru do baru i spożywać w każdym z nich po jednym napoju z przekąską, co nazywane jest tapear lub ir de tapas.
Jedzenie kolacji bazujące na tapas nazywane jest często picoteo (picar), czyli spożywanie różnorodnych - zimnych i ciepłych - przekąsek, które najczęściej dzieli się ze wszystkimi biesiadnikami (wszyscy jedzą z tego samego talerza).
27 maja 2013
Żółte curry z kalafiorem i zielonymi szparagami
Na początek trochę o tajskich pastach curry. Są to gotowe pikantne mieszanki przypraw i ziół, wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Pasty te można też przygotować samemu rozdrabniając i mieszając odpowiednie zioła i przyprawy.
Składniki, które najczęściej dodaje się do past curry to: szalotka, cebula, czosnek, świeży galangal lub imbir, papryczki chilli, trawa cytrynowa, pasta krewetkowa, skórka z limonki oraz goździki, cynamon, kardamon, kolendra, kurkuma, kumin i biały pieprz.
W tajskiej kuchni spotkać można 3 typy pasty curry: żółtą, zieloną i czerwoną. Kluczowym składnikiem zielonej pasty curry jest posiekana kolendra i zielone papryczki chilli. Składnikiem, który nadaje kolor czerwonej paście jest suszona, czerwona papryka chilli, natomiast w przypadku żółtej pasty charakteryzującym ją składnikiem jest kurkuma.
Tajskie dania z dodatkiem pasty curry przygotowuje się najczęściej dodając do sosu mleko kokosowe, które łagodzi (raczej w minimalnym stopniu) pikantny smak potraw.
Etykiety:
Imprezy lokalne i podróże,
Tajskie,
Warzywne
24 maja 2013
Sałatka z wodorostów wakame
Dziś proponuję bardzo zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę z alg Wakame, zainspirowaną kuchnią japońską.
Wodorosty spożywane są głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, które mogą poszczycić się najwyższym wskaźnikiem ludzi długowiecznych - Korei, Japonii, Chinach i Wietnamie.
Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość minerałów i witamin np. zawierają do dziesięciu razy więcej wapnia niż mleko i osiem razy więcej żelaza niż mięso wołowe.
Większość wodorostów ma wiele wspólnych właściwości, np. redukują ilość złego cholesterolu, regulują gospodarkę wodną i przemianę materii w organizmie, usuwają toksyny, wspomagają odporność organizmu...
Aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów wystarczy włączyć do naszej codziennej diety zaledwie 5 g glonów.
Algi Wakame, to algi o oliwkowej barwie, które zawierają najwięcej wapnia spośród wszystkich wodorostów, dlatego zalecane są przy osteoporozie. Ponadto zapewniają zdrowe włosy i skórę.
Źródło: www.era-zdrowia.pl, www.ekoquchnia.pl
22 maja 2013
Dorsz pieczony z warzywami
Propozycja na dziś to kawałki dorsza zapiekane z ziemniakami, czerwoną i zieloną papryką, cukinią oraz cebulą i czosnkiem.
Przed włożeniem całej potrawy do piekarnika, każdy składnik potrawy przygotowuje się osobno. Plastry ziemniaków smaży się na oleju, podsmaża się także paski papryk, cukinię, cebulę i czosnek. Kawałki dorsza obtacza się w mące i zarumienia się je na patelni, na kilku łyżkach oliwy.
Następnie zapieka się warzywa z białym winem i na końcu zapieka się wszystkie składniki razem, polane oliwą z dodatkiem wędzonej papryki w proszku.
Następnie zapieka się warzywa z białym winem i na końcu zapieka się wszystkie składniki razem, polane oliwą z dodatkiem wędzonej papryki w proszku.
20 maja 2013
17 maja 2013
Kanapka z pieczoną papryką i dorszem
Kanapki, czyli montaditos lub montados, są popularne w całej Hiszpanii. Tradycja serwowania tego typu małych kanapek, na zimno lub na ciepło, wywodzi się z przełomu XV i XVI wieku.
Na małym kawałku chleba, najczęściej białej bagietki, układa się czyli monta (montar - wchodzić, wspinać się, wznosić się, składać) poszczególne składniki, jeden na drugim, tworząc dość wysoką kanapkę.
15 maja 2013
Sałatka Fattoush z rzodkiewką i maślanką
Ta bardzo wiosenna sałatka pochodzi z książki Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi ''Jerusalem''.
Fattoush (w języku arabskim 'wilgotny chleb'), to sałatka bardzo popularna w krajach arabskich wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.
Przygotowuje się ją ze świeżych warzyw (pomidory, ogórki, cebule) i smażonych lub pieczonych kawałków chleba pita.
Jednym z podstawowych składników sałatki Fattoush jest przyprawa sumac, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak.
13 maja 2013
10 maja 2013
Sałatka z buraków z pomarańczą i czarnymi oliwkami
To znakomite połączenie słodkich buraków z intensywnym smakiem pomarańczy i ze słonymi oliwkami, tworzące lekką, wiosenną sałatkę.
Opiera się na przepisie pochodzącym z książki Yotama Ottolenghi: ''El Gourmet Vegetariano'' (w oryginalnym wydaniu pt.''Plenty'').
8 maja 2013
Wołowina duszona w czerwonym winie
Dziś proponuję danie zainspirowane kuchnią anglosaską: wołowina duszona w czerwonym winie z parmezanowo-rozmarynowymi bułkami scones.
6 maja 2013
Bób z krewetkami i kalmarami w białym winie
Dziś proponuję bardzo szybkie (jeśli mamy bób wyłuskany ze strąków) danie z bobu - z krewetkami i kalmarami w białym winie.
3 maja 2013
Sałatka ziemniaczana z chorizo i manchego
To już ostatni w tym tygodniu przepis z książki 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs'. Dziś proponuję sałatkę z hiszpańską kiełbasą chorizo oraz z hiszpańskim serem manchego.
Ser Manchego (Queso Manchego), to ser twardy dojrzewający (ser powinien dojrzewać min. 50-60 dni), produkowany z owczego mleka i pochodzący z równiny La Manchy, która charakteryzuje się surowym i suchym klimatem.
Owce, z których mleka wytwarza się Manchego, żywią się bardzo odpornymi na miejscowe warunki klimatyczne ziarnami i roślinami strączkowymi, co wpływa na specyficzny smak i zapach sera.
1 maja 2013
Rulon z ciasta filo ze szpinakiem i serem
Dziś kolejny, obiecany, przepis (z niewielkimi zmianami) z książki: 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs'. Tym razem, to rulon z ciasta filo ze szpinakiem, serem feta i serem ricotta oraz z orzeszkami piniowymi.
Podobnie jak w przypadku tej tarty, najlepszym dodatkiem do tej potrawy jest sos z jogurtu greckiego i ogórka, czyli tzw. tzatziki (przepis na sos też tutaj).
Subskrybuj:
Posty (Atom)