31 maja 2013

Truskawki w soku pomarańczowym ze świeżą miętą

Dziś bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser zainspirowany bardzo popularnym w Hiszpanii sposobem podawania truskawek: zalanych świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Do tego tradycyjnego przepisu dodałam tylko posiekane liście mięty. Efekt?....Oceńcie sami;)

29 maja 2013

Krewetki w szynce serrano i zielonej papryce

Dziś propozycja na hiszpańską przekąskę, czyli tapas. Nazwa tapas pochodzi od słowa tapa, które oznacza: przykrywka, wieczko. 

Pochodzenie tapas wiąże się z dawnym zwyczajem przykrywania kieliszków i szklanek z winem - spożywanych najczęściej w karczmach - kawałkiem chleba lub plastrem szynki, aby w ten sposób uniemożliwić wlatywanie do ich wnętrza much czy osadzanie się kurzu.

Tapa, to przekąska podawana w większości hiszpańskich barów jako dodatek do napojów - nie tylko alkoholowych. Najczęściej oczywiście płaci się zarówno za napój jak i za przekąskę, ale w niektórych miastach i wioskach w Andaluzji np. w Granadzie, tapas do napojów są za darmo. 

Hiszpanie mają w zwyczaju chodzić od baru do baru i spożywać w każdym z nich po jednym napoju z przekąską, co nazywane jest tapear lub ir de tapas

Jedzenie kolacji bazujące na tapas nazywane jest często picoteo (picar), czyli spożywanie różnorodnych - zimnych i ciepłych - przekąsek, które najczęściej dzieli się ze wszystkimi biesiadnikami (wszyscy jedzą z tego samego talerza).


27 maja 2013

Żółte curry z kalafiorem i zielonymi szparagami

Na początek trochę o tajskich pastach curry. Są to gotowe pikantne mieszanki przypraw i ziół, wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Pasty te można też przygotować samemu rozdrabniając i mieszając odpowiednie zioła i przyprawy.

Składniki, które najczęściej dodaje się do past curry to: szalotka, cebula, czosnek, świeży galangal lub imbir, papryczki chilli, trawa cytrynowa, pasta krewetkowa, skórka z limonki oraz goździki, cynamon, kardamon, kolendra, kurkuma, kumin i biały pieprz.

W tajskiej kuchni spotkać można 3 typy pasty curry: żółtą, zieloną i czerwoną. Kluczowym składnikiem zielonej pasty curry jest  posiekana kolendra i zielone papryczki chilli. Składnikiem, który nadaje kolor czerwonej paście jest suszona, czerwona papryka chilli, natomiast w przypadku żółtej pasty charakteryzującym ją składnikiem jest kurkuma.

Tajskie dania z dodatkiem pasty curry przygotowuje się najczęściej dodając do sosu mleko kokosowe, które łagodzi (raczej w minimalnym stopniu) pikantny smak potraw.

24 maja 2013

Sałatka z wodorostów wakame

Dziś proponuję bardzo zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę z alg Wakame, zainspirowaną kuchnią japońską.

Wodorosty spożywane są głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, które mogą poszczycić się najwyższym wskaźnikiem ludzi długowiecznych - Korei, Japonii, Chinach i Wietnamie.

Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość minerałów i witamin np. zawierają do dziesięciu razy więcej wapnia niż mleko i osiem razy więcej żelaza niż mięso wołowe.

Większość wodorostów ma wiele wspólnych właściwości, np. redukują ilość złego cholesterolu, regulują gospodarkę wodną i przemianę materii w organizmie, usuwają toksyny, wspomagają odporność organizmu...

Aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów wystarczy włączyć do naszej codziennej diety zaledwie 5 g glonów.

Algi Wakame, to algi o oliwkowej barwie, które zawierają najwięcej  wapnia spośród wszystkich wodorostów, dlatego zalecane są przy osteoporozie. Ponadto zapewniają zdrowe włosy i skórę.

Źródło: www.era-zdrowia.pl, www.ekoquchnia.pl

22 maja 2013

Dorsz pieczony z warzywami

Propozycja na dziś to kawałki dorsza zapiekane z ziemniakami, czerwoną i zieloną papryką, cukinią oraz cebulą i czosnkiem.

Przed włożeniem całej potrawy do piekarnika, każdy składnik potrawy przygotowuje się osobno. Plastry ziemniaków smaży się na oleju, podsmaża się także paski papryk, cukinię, cebulę i czosnek. Kawałki dorsza obtacza się w mące i zarumienia się je na patelni, na kilku łyżkach oliwy.

Następnie zapieka się warzywa z białym winem i na końcu zapieka się wszystkie składniki razem, polane oliwą z dodatkiem wędzonej papryki w proszku.


20 maja 2013

Zupa krem ze szparagów

Szparagowy sezon w pełni, dlatego dziś proponuję zupę krem z zielonych i białych szparagów.

17 maja 2013

Kanapka z pieczoną papryką i dorszem

Kanapki, czyli montaditos lub montados, są popularne w całej Hiszpanii. Tradycja serwowania tego typu małych kanapek, na zimno lub na ciepło, wywodzi się z przełomu XV i XVI wieku.

Na małym kawałku chleba, najczęściej białej bagietki, układa się czyli monta (montar - wchodzić, wspinać się, wznosić się, składać) poszczególne składniki, jeden na drugim, tworząc dość wysoką kanapkę. 

15 maja 2013

Sałatka Fattoush z rzodkiewką i maślanką

Ta bardzo wiosenna sałatka pochodzi z książki Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi ''Jerusalem''.

Fattoush (w języku arabskim 'wilgotny chleb'), to sałatka bardzo popularna w krajach arabskich wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.

Przygotowuje się ją ze świeżych warzyw (pomidory, ogórki, cebule) i smażonych lub pieczonych kawałków chleba pita.

Jednym z podstawowych składników sałatki Fattoush jest przyprawa sumac, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak.

13 maja 2013

Pieczona dorada

Dziś proponuję pieczoną doradę z dodatkiem ziół: rozmarynu i tymianku oraz z czosnkiem i cytryną.

10 maja 2013

Sałatka z buraków z pomarańczą i czarnymi oliwkami

To znakomite połączenie słodkich buraków z intensywnym smakiem pomarańczy i ze słonymi oliwkami, tworzące lekką, wiosenną sałatkę.

Opiera się na przepisie pochodzącym z książki Yotama Ottolenghi: ''El Gourmet Vegetariano'' (w oryginalnym wydaniu pt.''Plenty'').

8 maja 2013

Wołowina duszona w czerwonym winie

Dziś proponuję danie zainspirowane kuchnią anglosaską: wołowina duszona w czerwonym winie z parmezanowo-rozmarynowymi bułkami scones.

6 maja 2013

Bób z krewetkami i kalmarami w białym winie

Dziś proponuję bardzo szybkie (jeśli mamy bób wyłuskany ze strąków) danie z bobu - z krewetkami i kalmarami w białym winie.

3 maja 2013

Sałatka ziemniaczana z chorizo i manchego

To już ostatni w tym tygodniu przepis z książki 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs'. Dziś proponuję sałatkę z hiszpańską kiełbasą chorizo oraz z hiszpańskim serem manchego.

Ser Manchego (Queso Manchego), to ser twardy dojrzewający (ser powinien dojrzewać min. 50-60 dni), produkowany z owczego mleka i pochodzący z równiny La Manchy, która charakteryzuje się surowym i suchym klimatem.

Owce, z których mleka wytwarza się Manchego, żywią się bardzo odpornymi na miejscowe warunki klimatyczne ziarnami i roślinami strączkowymi, co wpływa na specyficzny smak i zapach sera.

1 maja 2013

Rulon z ciasta filo ze szpinakiem i serem

Dziś kolejny, obiecany, przepis (z niewielkimi zmianami) z książki: 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs'. Tym razem, to rulon z ciasta filo ze szpinakiem, serem feta i serem ricotta oraz z orzeszkami piniowymi.

Podobnie jak w przypadku tej tarty, najlepszym dodatkiem do tej potrawy jest sos z jogurtu greckiego i ogórka, czyli tzw. tzatziki (przepis na sos też tutaj).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...