29 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Planując posiłki na najbliższy tydzień postanowiłam, że będzie to tydzień Katie.  

Katie Quinn Davies zajmuje się fotografią kulinarną i publikuje przepisy na swoim blogu 'What Katie Ate'. Ostatnio ukazała się jej pierwsza książka kulinarna: 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs' i to właśnie z niej pochodzi dzisiejszy przepis na zupę pomidorową z pieczoną papryką i grzankami z kozim serem.

Dzisiejszy i dwa kolejne przepisy, które ukażą się na blogu w tym tygodniu, nie są daniami kuchni hiszpańskiej, ale zawierają produkty hiszpańskie i są wykonane z produktów popularnych w hiszpańskiej gastronomii, dlatego właśnie postanowiłam je przygotować.

26 kwietnia 2013

Tarta z ciasta filo ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kaparami

Bardzo lubię wytrawne tarty i ostatnio jakoś nie mogę się z nimi rozstać ;). 

Dziś proponuję kolejną tartę, lecz tym razem z ciasta filo - z serem feta i serem ricotta oraz z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, kaparów, orzeszków piniowych i mięty.

Jako dodatek do tarty, proponuję sos tzatziki z jogurtu greckiego, ogórka, mięty i czosnku.

24 kwietnia 2013

Tarta z łososiem i ogórkiem w słodko-kwaśnej marynacie z koperkiem

To wytrawna tarta z łososiem, zarówno świeżym jak i wędzonym, na maślanym spodzie. 

Wędzonego łososia ubija się ze śmietaną lub z mlekiem skondensowanym niesłodzonym, jajkiem i z koperkiem. Kremową masę wylewa się następnie na ugotowanego na parze świeżego łososia i całość posypuje się startym parmezanem.

Przed podaniem na tartę wykłada się, wcześniej przygotowaną, słodko-kwaśną sałatkę z ogórka z koperkiem.

22 kwietnia 2013

Dżem pomarańczowy

Kolejny prosty w wykonaniu dżem, tym razem to dżem z owoców i skórek pomarańczy z dodatkiem skórki cytrynowej.

Do dżemu dodałam też świeży imbir, który oczywiście można pominąć, ale namawiam do eksperymentu, gdyż moim zdaniem  końcowy efekt smakowy jest bardzo ciekawy.

19 kwietnia 2013

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i puree ziemniaczanym

Propozycja na dziś to syta zapiekanka z białej ryby i szpinaku w sosie beszamelowym, zwieńczona jedwabistym puree ziemniaczanym i tartym parmezanem.

17 kwietnia 2013

Tofu w sezamie z roszponką i truskawkami w miodowo-imbirowym sosie winegret

Dziś proponuję wiosenną sałatkę, której podstawowym składnikiem jest, pełne protein, tofu - obtoczone w mące, jajku i sezamie oraz smażone na oleju.

W sałatce tej znajdują się także owoce: truskawki i pomarańcza oraz warzywa: roszponka, rukola i cykoria.

Całość polana jest słodko-pikantnym, miodowo-imbirowym sosem winegret.

15 kwietnia 2013

Groszek z szynką serrano

My jemy groszek z marchewką, a Hiszpanie z szynką serrano (jamón serrano).

W dosłownym tłumaczeniu, jamón serrano oznacza "szynka górska". Otrzymuje się ją z tylnych udźców wieprzowych, które soli się i następnie suszy na powietrzu - najczęściej w obszarach górskich, gdzie niskie temperatury wpływają korzystnie na ich dojrzewanie.

Gdy szynka jest uzyskiwana z przednich udźców, wówczas nazywana jest "paleta'' lub ''paletilla''.

Guisantes con jamón, bo tak nazywa się ta potrawa, podaje się jako pierwsze danie lub jako dodatek do mięs ryb.

13 kwietnia 2013

Truskawki w sosie karmelowo-octowym

Dziś proponuję bardzo prosty sposób na przygotowanie truskawek, pochodzący ze wspomnianej już w tym tygodniu książki Ferrana Adrià: ''La comida de la familia''.

10 kwietnia 2013

Makaron z krewetkami po tajsku

Dziś proponuję przepis na makaron z krewetkami w tajskim stylu, czyli w sosie (zupie) z mlekiem kokosowym, papryką chili, orzeszkami ziemnymi i trawą cytrynową.

8 kwietnia 2013

Filety wołowe w sosie curry

Dzisiejszy przepis pochodzi z mojego nowego nabytku tj. z książki słynnego katalońskiego kucharza Ferrana Adrià pt."La comida de la familia".

Książka zawiera 31 zestawów obiadowych (menús), które były przygotowywane dla pracowników, słynnej i niestety już nieistniejącej, restauracji elBulli.

Każdy zestaw obiadowy składa się z pierwszego i drugiego dania oraz z deseru. Oprócz wyliczenia i przedstawienia na zdjęciu wszystkich składników potrzebnych do przygotowania poszczególnych dań, na wstępie każdego zestawu znaleźć można pomoc w zorganizowaniu poszczególnych etapów pracy w trakcie przygotowania każdego menú.

Warto zwrócić również uwagę na niezliczoną ilość zdjęć, obrazujących poszczególne etapy przygotowania potraw - co, moim  zdaniem, jest bardzo ważnym i niezastąpionym elementem książki kucharskiej.

4 kwietnia 2013

Dżem truskawkowo-bananowy z kardamonem

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś proponuję dżem truskawkowo-bananowy z nutą kardamonu.

2 kwietnia 2013

Sałatka z pomidorów i ogórka z quinoa i grzankami

Dziś proponuję sałatkę, w sam raz na poświąteczny wtorek lub  środę:), zainspirowaną przepisem z książki Yotama Ottolenghi ''Plenty'' lub ''El Gourmet Vegetariano'' (tytuł hiszpańskiego wydania książki).

To sałatka z quinoa/komosą ryżową, grzankami z chleba na zakwasie, pomidorami, ogórkiem oraz swieżą kolendrą, miętą i natką pietruszki, która może stanowić lekki, jednodaniowy obiad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...