28 marca 2013

Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza

Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza, czyli potaje de bacalao con garbanzos y espinacas lub potaje de vigilia, to tradycyjne danie przygotowywane w niemal całej Hiszpanii w Wielki Piątek.

Skład zupy zmienia się w zależności od regionu, lecz niemal we wszystkich można znaleźć ciecierzycę i dorsza. 

Podstawowym składnikiem, prawie wszystkich, potraw przygotowywanych w Wielkim Tygodniu (Semana Santa) jest suszony lub solony dorsz.

W tym okresie przygotowuje się dorsza smażonego, dorsza w sosie pomidorowym lub w czosnku. Bardzo popularne są croquetas de bacalao - krokiety z dorsza (przepis na nie znajdziecie tutaj) lub buñuelos de bacalao. 

W Kordobie, Maladze i Extremadurze przygotowuje się sałatkę z dorsza i pomarańczy (Ensalada de naranja y bacalao), a w Galicji pasztecik z dorszem (przepis tutaj) czyli empanada de bacalao.

25 marca 2013

Mleczne torrijas

Mleczne torrijas, czyli torrijas de leche, to słodkie danie przyrządzane w Hiszpanii w okresie Wielkiego Postu i w Wielkim Tygodniu.

Przygotowuje się je ze słodkiego chleba lub czerstwej bagietki,  moczonej w mleku z dodatkiem cynamonu i wanili oraz czasami skórki z cytryny. Kromki chleba smaży się na oleju, a przed podaniem posypuje się je cukrem i/lub cynamonem. 

Oprócz tradycyjnych torrijas de leche, przygotowuje się także torrijas de vino, moczone w syropie z wina (najczęściej białego, ale także czerwonego) i cukru z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny i polewane miodem lub syropem z miodu.

22 marca 2013

Kurczak w miodzie z migdałami, cynamonem i szafranem

Potrawa dla tych, którzy lubią dania zainspirowane kuchnią orientalną: jej kontrastami smakowymi, które osiąga się łącząc przede wszystkim rożnorodne i często skrajne smakowo przyprawy.

Danie to, to połączenie kurczaka, pomidorów i migdałów przyprawionych miodem, cynamonem i szafranem.

20 marca 2013

Budyń rybny

Dziś polecam budyń lub pudding rybny, czyli pastel de pescado, przygotowany z filetów z białej ryby, krewetek, paluszków krabowych, mleka zagęszczonego (niesłodzonego) i jajek.

Pieczony w foremce zanurzonej częściowo w wodzie, podawany na zimno z sałatą lub na ciepło np. z ryżem lub komosą ryżową.

18 marca 2013

Smażone mleko czyli leche frita

Święta Wielkanocne już tuż tuż i dlatego dziś proponuję przepis na jeden z deserów przygotowywanych w Hiszpanii w okresie Wielkiego Tygodnia (Semana Santa) - smażone mleko, czyli leche frita.

Nie jest ono tak popularnym deserem wielkanocnym jak np. torrijas, które przygotuję i o których opowiem w przyszłym tygodniu, lecz pojawia się ono dość często właśnie w tym okresie, przede wszystkim, w Andaluzji.

Jak to zwykle w Hiszpanii bywa, każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, np w Katalonii i Walencji przygotowuje się Monas de Pascua, czyli ciasto w postaci słodkiego chleba, przyozdobionego gotowanym i czasami kolorowym jajkiem w skorupce (w Walencji) lub czekoladowymi figurami (Katalonii). Figury  te sprzedaje się w Katalonii także bez słodkiego chleba.

W Andaluzji, oprócz smażonego mleka, przygotowuje się także - bardzo podobne do siebie pod względem składników - pestiños, tortas de aceite, flores de sartén i roscos fritos. Do dwóch pierwszych dodaje się sezam indyjski (ajonjolí). Tortas de aceite, czyli placki z oliwy, przygotowuje się w piekarniku, natomiast trzy pozostałe smaży się na oleju słonecznikowym. Wszystkie natomiast, przed podaniem, posypuje się cukrem lub moczy się w miodzie.

15 marca 2013

Omułki w sosie winno-maślanym

Dziś proponuję bardzo prosty sposób przygotowania muli w sosie: podsmażając na maśle cebulę i czosnek i następnie dodając białe wino i natkę pietruszki.


12 marca 2013

Karczochy z małżami w białym winie

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "999 Recetas sin Bobadas" autorstwa Martina Berasategui i Davida de Jorge - dwóch kucharzy i właścicieli restauracji, pochodzących z Kraju Basków.

11 marca 2013

Zakręcone ciastka

Dziś proponuję - przepięknie pachnące podczas pieczenia - ciastka czekoladowe z mąki orkiszowej z nadzieniem z serka śmietankowego, orzechów laskowych i wiórków kokosowych.

8 marca 2013

Pulpety z morszczuka w zielonym sosie

Na początek trochę o zielonym sosie, który bardzo często pojawia się w hiszpańskiej kuchni.

Zielony sos, czyli salsa verde, to nic innego jak sos, którego podstawą jest drobno posiekany i smażony na oliwie z oliwek czosnek oraz natka pietruszki.

Oprócz czosnku i natki, do sosu dodaje się białe wino i bulion rybny. Charakterystyczne jest również to, że w sosie gotuje się obtoczoną w mące rybę lub (rzadziej) mięso.

Sos po odparowaniu staje się zielony, głównie za sprawą dodanej do niego natki pietruszki.

6 marca 2013

Placek z ciecierzycy z pieczoną papryką, sardynkami i karmelizowanym czosnkiem

Placek z ciecierzycy to nic innego jak socca provenzal - potrawa pochodząca z okolic francuskiej Nicei. 

Jej podstawowymi składnikami są: mąka z ciecierzycy, oliwa z oliwek i woda. Przygotowuję się ją w formie naleśnika, lecz nie na patelni tylko w piekarnku i najczęściej podaje się ją z solą, różnorodnymi przyprawami i oliwą z oliwek. 

Do pieczenia placka z ciecierzycy używa się najczęściej żeliwnych form.

Propozycja podania placka, pochodzi z bloga www.pepekitchen.com, a przepis na sam placek jest zaczerpnięty z książki Davida Lebovitza ''The Sweet Life in Paris''. Możecie go także znaleźć na stronie bloga Lebovitza: www.davidlebovitz.com.

4 marca 2013

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Dziś polecam zupę z pomidorami i ciecierzycą na podsmażanym boczku - w sam raz na zimowy poniedziałkowy obiad.

1 marca 2013

Fricandó czyli wołowina w sosie grzybowo - pomidorowym

Fricandó to tradycyjne danie kuchni katalońskiej przygotowane na bazie filetów wołowych i grzybów - najczęściej są to moixernons, czyli twardzioszki przydrożne zwane również deszczówkami, tańcówkami, psiakami lub podróżniczkami.

Grzyby te można oczywiście zastąpić innymi np. borowikami lub pieczarkami.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...